Izbori u Novom Sadu: Proglašena lista „Heroji – Miša Bačulov“, odbijena Branimira Nestorovića

Jovana Radić avatar

Novi Sad je nedavno bio poprište političke dinamike kada je Gradska izborna komisija odlučila proglasiti izbornu listu „Heroji – Miša Bačulov“, iako je ista lista bila odbijena ranije zbog tehničkih razloga. Naime, jedan od kandidata sa liste nije imao izborno pravo jer je bio pasiviziran zbog adrese prebivališta. Međutim, lider te liste Miša Ronin Bačulov tvrdi da je reč o sabotaži i pokušaju trenutne vlasti da se obračuna sa opozicijom i građanima. Zbog ovog incidenta, grupa građana morala je ponovo prikupiti potpise birača kako bi lista bila proglašena, što su uspešno obavili u roku od 24 sata.

Pored te liste, proglašena je i lista „Ćale, ovo je za tebe – Petar Đurić“, dok je lista „Mi, snaga naroda, prof. dr Branimir Nestorović – Novi Sad“ odbijena zbog nepoštovanja zakonskog pravila o zastupljenosti polova na listi. Naime, od 21 kandidata na toj listi, 13 su muškarci, dok su osam žene, što čini samo 38,1 odsto žena na listi, a zakonski minimum je 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola na listi.

Pored ovih situacija, političkoj stranci „Dosta je bilo“ naloženo je da u roku od 48 sati dopuni nedostajuće pismene izjave birača, dok je podnosiocu izborne liste „Ratni veterani Novog Sada“ dat rok da dostavi pravno valjane izjave birača kako bi lista bila proglašena.

Ova situacija sa izbornim listama dodatno komplikuje političku scenu u Novom Sadu pred izbore. Mnogi se pitaju da li su ovo samo tehničke greške ili ima elemenata političke manipulacije u celoj priči. Lideri ove liste tvrde da je ovo pokušaj trenutne vlasti da spreči konkurenciju i neutrališe opozicione snage u gradu. S druge strane, GIK tvrdi da se strogo pridržavaju zakona i propisa kada je reč o proveri izbornih lista i kandidata.

Opozicione stranke i građani Novog Sada sada moraju pažljivo razmotriti svoje opcije i podržati listu koja njima najviše odgovara, s obzirom na političku situaciju. Izbori u Novom Sadu su zakazani za naredni period, pa je važno da se ove tehničke nesuglasice što pre reše kako bi se fokus prebacio na suštinska pitanja i političke platforme koje nude različite stranke.

U međuvremenu, lideri lista koje su odbijene imaju rok da isprave nedostatke i tehničke greške kako bi bile uključene u trku za odbornička mesta u Novom Sadu. Očekuje se da će se politička dinamika još više zaoštriti u narednom periodu, posebno kada je reč o političkim debatama i konfrontacijama među strankama.

Odluka GIK-a da odbije nekoliko lista izazvala je različite reakcije u javnosti, sa jedne strane pohvale za sprovođenje zakona, a sa druge strane kritike zbog, kako tvrde neki, političke pristrasnosti u tom procesu. Očekuje se da će se ova situacija dodatno pratiti i analizirati u narednom periodu kako bi se utvrdilo da li je bilo nepravilnosti u procesu provere izbornih lista.

Uz sve ovo, građani Novog Sada su pozvani da se informišu o političkim programima i platformama različitih stranaka kako bi doneli informisanu odluku na izborima. Važno je da građani aktivno učestvuju u političkom životu grada kako bi se obezbedila što veća demokratičnost i transparentnost u političkim procesima.

Ukupno gledano, politička scena u Novom Sadu sada se nalazi u zastoju zbog odbijenih izbornih listi i tehničkih grešaka koje treba ispraviti. Građani su pozvani da budu aktivni i informisani kako bi izabrali najbolje kandidate na predstojećim izborima. Očekuje se da će se politička situacija dodatno razvijati u narednom periodu, a javnost će pažljivo pratiti sve događaje i odluke vezane za izbore u Novom Sadu.

Jovana Radić avatar