Invazija smeđe alge u Jadranskom moru (FOTO)

Milan Petrović avatar

Smeđa alga, poznata kao Stypopodium schimperii, nedavno je primijećena u hrvatskom dijelu Jadrana, s posebnim naglaskom na otoku Visu. Ova invazivna vrsta alge prvi put je zabilježena 2022. godine, a nedavno je ponovno primijećena na terenu. Institucija za okeanografiju i ribarstvo iz Splita, koja prati ovu pojavu, napominje da je smeđa alga znatno veća od domaćih algi poput Padine pavonica, te da može dostići dimenzije i do 40 cm.

Porijeklom iz Indijskog okeana, vjeruje se da je smeđa alga u Sredozemlje stigla prolaskom kroz Suecki kanal. Prvi slučaj njenog zabilježenog pojavljivanja datira iz 1973. godine u Izraelu. Iako nije sigurno hoće li se smeđa alga proširiti dalje po hrvatskom Jadranu ili će se povući, stručnjaci ističu važnost praćenja i dokumentiranja njenih pojava radi daljnjeg istraživanja.

Institut apelira na građane i turiste da prijave ili fotografiraju smeđu alguna i pošalju im fotografije radi daljnje analize. Nastavak istraživanja ovog fenomena u sklopu već postojećeg projekta ključan je za razumijevanje širenja ove invazivne vrste i njenih mogućih utjecaja na ekosustav Jadranskog mora.

Ovaj problem nije nov, jer invazivne vrste algi već dugi niz godina predstavljaju izazov za morske ekosustave u svijetu. Njihovo pojavljivanje može imati ozbiljne posljedice po lokalnu floru i faunu, kao i za ribarstvo i turizam. Stoga je važno poduzeti mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje ove invazivne vrste alge i zaštitio ekosustav Jadranskog mora.

Hrvatski Jadran jedna je od najvrednijih prirodnih resursa zemlje, sa bogatim biljnim i životinjskim svijetom. Očuvanje ovog ekosustava ključno je za održavanje biološke raznolikosti Jadranskog mora i za održivo korištenje njegovih resursa. Invazivne vrste algi kao što je smeđa alga mogu ugroziti ovaj krhki ekosustav, stoga je važno poduzeti mjere kako bi se spriječilo njihovo širenje i minimalizirali njihovi negativni učinci.

Uz kontinuirano praćenje, istraživanje i edukaciju građana o ovom problemu, moguće je poduzeti korake ka očuvanju ekosustava Jadranskog mora od invazivnih vrsta algi. Suradnja institucija, znanstvenika i lokalne zajednice ključna je za uspješno suzbijanje ovog problema i očuvanje prirodnih resursa za buduće generacije.

Hrvatska ima bogatu morsku bioraznolikost koja je važna za očuvanje ekosustava Jadranskog mora. Stoga je važno poduzeti mjere zaštite i očuvanja ovog područja od invazivnih vrsta algi kao što je smeđa alga. Građani i turisti mogu odigrati važnu ulogu u praćenju i prijavljivanju pojava ovih invazivnih vrsta, kako bi se omogućilo brzo reagiranje i suzbijanje njihovog širenja.

Uz zajedničke napore i suradnju svih dionika, moguće je zaštititi Jadransko more od negativnih učinaka invazivnih vrsta algi i osigurati očuvanje ovog dragocjenog prirodnog resursa za buduće generacije. Važno je poduzeti korake ka očuvanju ekosustava Jadranskog mora i očuvati bogatu bioraznolikost koja ga čini jedinstvenim i dragocjenim dijelom hrvatske prirodne baštine.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: