Google uklonio kolačiće za 1 odsto korisnika

Milan Petrović Avatar

Google je nedavno najavio da će početi uklanjati kolačiće (Cookies) za određeni dio korisnika, a sada je počeo sprovedbu te promjene.

Zaštita od praćenja nedavno je uvedena za samo 1 posto korisnika, odnosno za oko 30 miliona njih, eliminiranjem svih kolačića. Cilj je da se svi kolačići ukinu do 1. jula ove godine, a korisnici koji su obuhvaćeni prvim talasom ukidanja kolačića dobiće obavijest kada uključe Google Chrome.
Funkcija se naziva “Tracking Protection”, no kako bi se izbjeglo narušavanje postavki koje ste već odabrali za određene web stranice, možete privremeno dopustiti kolačiće trećih strana. Ovo je test, pa će Google nastaviti uklanjati kolačiće korisnicima nakon ovog prvog talasa. Ako vam još nisu ukinuti, strpite se, uskoro hoće, prenosi b92.net.

Ova promjena donosi pauzu za kolačiće za određeni dio svjetskih korisnika interneta koji koriste Google za pretraživanje. Google do sada nije odredio koji su to korisnici koji su obuhvaćeni ovom promjenom.

Kolačići su male datoteke koje web stranice postavljaju na vaš računar kako bi bilježile podatke o vama i vašim aktivnostima na internetu. To omogućava web stranicama da pruže personaliziranije iskustvo korisnika, kao i pružanje relevantnih oglasa.

Googleova najnovija promjena ima za cilj da se korisnicima omogući više kontrole nad tim podacima i da se ojača njihova privatnost i sigurnost na internetu. Mnogi korisnici su zabrinuti zbog praćenja njihovih aktivnosti na internetu, te se ova promjena dočekala s odobravanjem.

Međutim, ova promjena može utjecati na oglašivače koji se oslanjaju na kolačiće kako bi pratili ponašanje korisnika i ciljali oglase na njih. To bi moglo rezultirati manjim prihodima od oglasa za neke web stranice. Ipak, Google tvrdi da ova promjena neće imati značajan utjecaj na oglašavanje ili prihode od oglasa.

Svi korisnici interneta trebali bi biti upoznati s ovom promjenom i razumjeti kako će ona utjecati na njihovo online iskustvo. Važno je da se korisnici informiraju o zaštiti njihovih podataka i provjeravaju postavke privatnosti na svojim uređajima.

Iako ova promjena ima za cilj poboljšati privatnost i sigurnost korisnika na internetu, još uvijek postoje brojne druge metode praćenja korisnika, kao što su fingerprinting tehnike, koje se ne oslanjaju na kolačiće. Zbog toga je važno da se korisnici educiraju o online sigurnosti i zaštiti privatnosti.

Također je važno istaknuti da ova promjena neće u potpunosti eliminirati kolačiće, već ih samo privremeno pauzira za određene korisnike. Kolačići i dalje ostaju važan alat za web stranice i oglašivače u praćenju aktivnosti korisnika.

Ukratko, Google je počeo s provođenjem promjene koja omogućava korisnicima više kontrole nad kolačićima i njihovim podacima na internetu. Ova promjena će imati utjecaj na korisnike, oglašivače i web stranice, te je važno da svi budu informirani o njenim posljedicama. Važno je i dalje educirati se o online sigurnosti i zaštiti privatnosti, kako bi se smanjio utjecaj praćenja korisnika na internetu.

Milan Petrović Avatar