Glup, gluplji, opozicija! Tražili promenu izbornog zakona, a sada se bune – ne umeju da naprave liste, pa prete blokadom izbora!

Jovana Radić avatar

Na nedavnim lokalnim izborima u Beogradu, predstavnici opozicije naišli su na problem jer njihove izborne liste nisu bile prihvaćene u nekoliko opština zbog kršenja izmena izbornog zakona koje su sami tražili. Opozicionari su kandidovali ljude koji su u poslednjih 11 meseci promenili prebivalište, što je zabranjeno prema novom zakonu. Osim toga, opozicionari nisu ispoštovali zahtev da najmanje 40 odsto kandidata budu žene, zbog čega su im liste vraćene na doradu.

Savo Manojlović, Zoran Lutovac i njihovi kolege sada prete da će sprečiti glasanje, iako su sami krivi za nedostatke na njihovim izbornim listama. Umesto da isprave greške prema pravilima koja su sami tražili, oni preti ‘blokadom izbora’ i pozivaju na ‘bojkot glasanja’. Opozicija se rasipa na svakom koraku, a njihovi potezi samo ih sputavaju u političkom delovanju.

Opozicija je zatražila izmene zakona o biračkom spisku, ali sada se suočava sa problemom jer su liste pune takozvanih ‘fantomskih birača’, što su sami definisali. Mnogi građani koji su menjali prebivalište ne mogu biti kandidati za odbornike prema novom zakonu, što uzrokuje padanje njihovih izbornih lista.

Vladimir Đukanović, poslanik SNS, ističe da su lideri opozicije tražili promene u zakonu o biračkom spisku, ali sada se suočavaju sa posledicama te odluke. Opozicija se deli oko reakcija na odbacivanje njihovih izbornih lista, a čak i najveći oponenti priznaju da su opozicioni lideri izgubili kompas u postupcima koje preduzimaju.

Ana Brnabić, predsednica Skupštine, naglašava da izmene zakona o biračkom spisku idu na štetu građana, a mnoge opozicione liste padaju jer su prekršile zakonske odredbe. Opozicija sada mora da se suoči sa činjenicom da su mnoge greške na njihovim listama rezultat njihovih zahteva za izmenom zakona.

Opštinski odbor Vračar Srpske napredne stranke (SNS) također je kritikovao opozicione liste u vezi odluke OIK-a gradske opštine Vračar o odbacivanju liste „Dr Savo Manojlović i ja sam Vračar – Kreni-promeni“.

Opozicija se sada suočava sa teškoćama zbog nedostataka na njihovim izbornim listama, koji su rezultat kršenja novih zakonskih odredbi koje su sami tražili. Njihovi potezi prete da dovedu do blokade izbora i bojkota glasanja, dok se opozicija deli i suočava sa kritikama zbog svojih postupaka.

Jovana Radić avatar