Evo koliko ćemo plaćati benzin i dizel

Milan Petrović avatar

Novi podaci o cenama goriva pokazuju da će od danas, od 15 časova, na pumpama u Srbiji litar evrodizela koštati 208 dinara, dok će litar benzina evropremijum BMB biti 195 dinara. Ove nove cene će biti na snazi do sledećeg petka, 12. jula. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je skuplji za 3 dinara, dok je benzin poskupeo za 2 dinara.

Cene nafte u svetu su u padu, sa cenom sirove nafte od 83,960 dolara i cene nafte Brent od 87,334 dolara. Evropski fjučersi gasa se na otvaranju berze TTF prodavali po ceni od 33,555 evra za megavat-sat.

Generalni sekretar „Udruženja naftnih kompanija Srbije“ Tomislav Mićović izjavio je da će cene nafte verovatno ostati na ovom nivou i da se očekuje povratak na niže nivoe, uz napomenu da je američko tržište glavni uzrok skoka cena. Mićović je objasnio da je dostupnost i logistička podrška ključna za održavanje stabilnih cena goriva.

Kada je reč o situaciji u Srbiji, Mićović je ukazao da od 2022. godine, od početka ukrajinske krize, cena benzina i dizela direktno utiče na cenu goriva na benzinskim stanicama u zemlji.

Ove promene u cenama goriva su u skladu sa globalnim trendovima na tržištu nafte i gasa, gde su cene sirove nafte pale, dok su fjučersi gasa zabeležili blagi rast na berzama. Američko tržište ima značajan uticaj na svetske cene nafte, što se odražava i na cene goriva u Srbiji.

Potrošači u Srbiji mogu očekivati dalje fluktuacije u cenama goriva u narednim nedeljama, u zavisnosti od globalnih faktora koji utiču na tržište nafte i gasa. Važno je pratiti kretanje cena nafte i gasa na berzama kako bi se predvideli budući trendovi i promene.

Ukupno gledano, cene goriva su stabilne iako su zabeležena manja povećanja u odnosu na prethodnu nedelju. Potrošači bi trebali da budu svesni trenutnih cena goriva i da prate moguća kretanja na tržištu kako bi pravovremeno reagovali na eventualne promene u cenama.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: