Etno mreža organizovala u Beogradu radionicu stare tehnike pustovanja vune

Milan Petrović avatar

U Beogradu je danas održana radionica pustovanja, na kojoj su majstori ručnog rada predstavili zainteresovanim kako se ovom starom tehnikom mogu napraviti ukrasni predmeti od vune. Radionicu je organizovala Etno mreža, udruženje proizvođača rukotvorina iz Srbije, u hotelu „Meriot Kortjard“. Na ovoj manifestaciji su prikazani neki od najlepših komada tradicionalnog ručnog rada, u kojima je vidljiva srpska kulturna baština.

Pustovanje je tehnika kojom se valjanjem mokre vune mogu napraviti različiti ukrasni predmeti. Na ovoj radionici su zainteresovani mogli naučiti kako se koristi ova tehnika i kako pravilno oblikovati vunu da bi se dobio željeni predmet. Etno mreža je organizovala i izložbu dekorativnih i podnih jastuka, kako bi posetioci mogli da vide raznovrsne primere ručno rađenih predmeta.

Na manifestaciji su bili prisutni i strani turisti, koji su imali priliku da se upoznaju sa srpskom tradicionalnom rukotvorinom i da vide kako se od vune mogu stvoriti prelepi ukrasni predmeti. Predstavljeni su neki od najlepših komada ručnog rada, koji su prava umetnička remek-dela i svedoče o bogatoj kulturnoj baštini Srbije.

Etno mreža je udruženje koje okuplja proizvođače rukotvorina širom Srbije i promoviše tradicionalne tehnike rada i umetnost stvaranja ručnih predmeta. Kroz organizaciju radionica, izložbi i drugih manifestacija, ovo udruženje neguje i čuva tradiciju ručnog rada i omogućava posetiocima da se upoznaju sa bogatom kulturnom baštinom Srbije.

Učesnici radionice imali su priliku da nauče osnove pustovanja, kao i da sami isprobaju ovu tehniku rada. Kroz praktičan rad, mogli su da steknu veštine potrebne za izradu dekorativnih predmeta od vune i da se upoznaju sa procesom stvaranja ručnih predmeta. Pustovanje je tehnika koja se prenosi s kolena na koleno i predstavlja važan deo tradicije rukotvorstva u Srbiji.

Rukotvorine koje su izložene na manifestaciji predstavljaju spoj tradicionalne umetnosti i modernog dizajna. Ručno rađeni predmeti su izuzetno kvalitetni i unikatni, jer svaki komad je ručno izrađen i nosi pečat majstora koji ga je stvorio. Ovi predmeti su idealni kao pokloni ili suveniri, jer predstavljaju autentičan deo srpske kulture i umetnosti.

Etno mreža redovno organizuje slične manifestacije i radionice kako bi promovisala tradicionalni ručni rad i očuvala kulturnu baštinu Srbije. Kroz ove događaje, posetioci imaju priliku da se upoznaju sa različitim tradicionalnim tehnikama rada i da uživaju u lepoti ručno rađenih predmeta. Ova udruženja okuplja ljude koji vole ručne radove i tradicionalnu umetnost i pruža im priliku da nauče nove veštine i da se povežu sa drugim istomišljenicima.

Na ovoj radionici su učesnici imali priliku da se upoznaju sa procesom pustovanja i da sami stvore svoje ukrasne predmete od vune. Kroz pravilno oblikovanje vune i valjanje, mogli su da naprave različite predmete kao što su jastuci, torbe, prekrivači i drugi ukrasni predmeti. Ova tehnika rada zahteva veštinu i strpljenje, ali rezultati su uvek zadivljujući.

Etno mreža je organizacija koja se trudi da neguje tradicionalne tehnike rada i da očuva kulturnu baštinu Srbije. Kroz različite aktivnosti i manifestacije, ovo udruženje promoviše ručne radove i umetnost stvaranja ručnih predmeta. Posetioci imaju priliku da se upoznaju sa tradicionalnim tehnikama rada i da učestvuju u radionicama kako bi sami naučili ovu veštinu.

Ručni radovi su deo srpske tradicije i kulture i predstavljaju važan deo nasleđa koje treba sačuvati i negovati. Kroz organizaciju ovakvih manifestacija, Etno mreža doprinosi očuvanju tradicionalnih zanata i umetnosti i omogućava ljudima da se upoznaju sa bogatom kulturnom baštinom Srbije. Ručni radovi su ne samo ukrasni predmeti, već i svedoci prošlih vremena i tradicije koju treba čuvati i prenositi na buduće generacije.

Milan Petrović avatar