DOBRE VESTI ZA SRBIJU: Siniša Mali

Milan Petrović avatar

Izvršni odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nedavno je u Vašingtonu donio odluku o uspešnom završetku treće revizije stend-baj aranžmana sa Republikom Srbijom. Ova odluka predstavlja još jedan dokaz da je ekonomija Srbije jaka i stabilna, a reforme koje se sprovode su ispravne. Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali istakao je da su renomirane međunarodne finansijske institucije, poput MMF-a, kontinuirano potvrđuju ispravnost ekonomske politike zemlje.

Srbija je u prvom kvartalu ove godine zabeležila rast BDP-a od 4,7 odsto, što je najbrži rast u Evropi. Ministar Mali istakao je da su svi makroekonomski pokazatelji zemlje dobri, javni dug je pod kontrolom, stopa nezaposlenosti je na rekordno niskom nivou od 9,4 odsto, dok je zaposlenost na rekordno visokom nivou od 50,9 odsto. Strane direktne investicije takođe su na rekordno visokom nivou.

Kroz konstantno povećanje primanja građana, rast plata, penzija i minimalne zarade, Srbija nastavlja poboljšavati kvalitet života svojih građana. Ministar Mali najavio je cilj da prosečna plata u zemlji do 2027. godine bude 1.400 evra, a prosečna penzija i minimalna zarada po 650 evra. Takođe, planira se realizacija 323 projekta širom Srbije kroz program „Skok u budućnost – Srbija 2027“, u koje će biti uloženo 17,8 milijardi evra.

Srbija nastavlja voditi odgovornu ekonomsku politiku, pronalazi svoje izvore rasta i očekuje dobijanje investicionog rejtinga koji će omogućiti bolje uslove finansiranja, dalji rast BDP-a, privlačenje novih investitora i otvaranje novih radnih mesta. Nakon uspešne treće revizije stend-baj aranžmana, Srbiji je na raspolaganju novih 400 miliona evra, ali se ova sredstva neće koristiti kao još jedan pokazatelj stabilnosti srpskih finansija.

Šef misije MMF-a Donal Mekgetigan pohvalio je makroekonomske rezultate Srbije u okviru programa, ističući oporavak rasta, solidnu fiskalnu poziciju, tekuću dezinflaciju, visoke rezerve i snažno tržište rada. Srpska privreda dobro napreduje u okviru podrške MMF-a, iako je suočena sa izazovnim globalnim i regionalnim okruženjem. Očekuje se da će makroekonomski rezultati u 2023. godini ostati jaki i u narednoj godini.

Odbor izvršnih direktora MMF-a odobrio je 2019. godine 24-mesečni stend-baj aranžman sa Srbijom u iznosu od 1,89 milijardi specijalnih prava vučenja (oko 2,4 milijarde evra) kao podršku ekonomskom programu zemlje. Sprovođenje ovog ekonomskog programa je pozitivno ocenjeno, a očekuje se dalja saradnja nakon isteka postojećeg aranžmana krajem godine.

Srbija nastavlja putem ekonomskog oporavka i stabilizacije, uz podršku međunarodnih finansijskih institucija poput MMF-a. Očekuje se dalji rast i napredak, sa ciljem unapređenja kvaliteta života građana i privlačenja novih investicija. Ministar Mali ističe da su reforme koje se sprovode u zemlji ispravne i da rezultati to potvrđuju, što upućuje na dalju stabilnost i prosperitet srpske ekonomije.

Milan Petrović avatar