Do kraja godine videće se konture hala za Ekspo

Milan Petrović avatar

Građani će do kraja godine moći da vide prve konture hala u kojima će biti organizovana Međunarodna specijalizovana izložba Ekspo 2027 u Beogradu, rekao je v.d. generalnog direktora Građevinske direkcije Srbije Boris Bjelica, a direktor preduzeća „Ekspo 2027“ Dušan Borovčanin najavio je da se očekuje da u oktobru dobijemo i zastavu Ekspa, kada će početi pozivanje zemalja da učestvuju na izložbi.

Na gradilištu dnevno radi između 500 i 1.000 radnika, a rok za završetak zone Ekspa je do septembra 2026. godine. Zona Nacionalnog stadiona se prostire na 32 hektara i predviđeno je da bude izgrađena do decembra iste godine, kao i Centar za vodene sportove.

Bjelica je istakao da se završava godina dana od početka pripremnih radova na izgradnji i da GDS sprovodi pet projekata na ovom prostoru u ime Vlade Srbije. Pripreme za Nacionalni paviljon su također u toku, a Bjelica je naglasio da je ovo školski primer kako treba realizovati ovakve projekte.

Direktor preduzeća „Ekspo 2027“ Dušan Borovčanin najavio je da se očekuje Izvršni komitet Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u oktobru ove godine, nakon čega bi trebalo da počne pozivanje zemalja da učestvuju na izložbi. Ekspo 2027 biće organizovan od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, a očekuje se više od 2,5 miliona posetilaca.

Beograd je prošle godine pobedio u konkurenciji za domaćina Ekspa 2027, pobedivši špansku Malagu, američku Minesotu, tajlandski Puket i argentinski Bariloče. Izgradnja hala i Nacionalnog stadiona uveliko je u toku, a ovaj događaj predstavlja jedinstvenu priliku za građane Srbije i regiona da kroz Ekspo posete ceo svet.

Milan Petrović avatar