Đurić čestitao Abdel-Atiju imenovanje na mesto ministra spoljnih poslova Egipta

Milan Petrović avatar

Marko Đurić, ministar spoljnih poslova Srbije, čestitao je Badru Abdel-Atiju na imenovanju za novog ministra spoljnih poslova Egipta. Đurić je na društvenoj mreži izrazio najsrdačnije čestitke Abdel-Atiju i izrazio uverenje da će njegovo rukovodstvo Ministarstvom spoljnih poslova dodatno ojačati tradicionalno prijateljske odnose i partnerstvo između Srbije i Egipta.

Egipat je važan partner za Srbiju, s obzirom na istorijske veze i saradnju između ove dve zemlje. Odnosi između Srbije i Egipta su tradicionalno prijateljski i zasnovani na međusobnom poštovanju i razumevanju. Ove zemlje sarađuju u različitim oblastima, uključujući politiku, ekonomiju, kulturu i bezbednost.

Egipat je jedna od najvećih ekonomija i političkih sila u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike. Zemlja ima bogatu istoriju i kulturno nasleđe, što je čini privlačnom destinacijom za turiste i investitore. Srbija i Egipat redovno razmenjuju posete zvaničnika i potpisuju bilateralne sporazume kako bi unapredili svoju saradnju.

Novi ministar spoljnih poslova Egipta, Badr Abdel-Ati, ima bogato diplomatsko iskustvo i znanje o međunarodnim odnosima. On će biti ključna figura u jačanju veza između Egipta i drugih zemalja, uključujući Srbiju.

Srbija i Egipat su prepoznali značaj međunarodne saradnje i multilateralizma u rešavanju globalnih izazova. Ove zemlje podržavaju mir, stabilnost i razvoj u svetu, te se zalažu za očuvanje međunarodnog prava i uzajamno poštovanje suvereniteta svih država.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Marko Đurić, istakao je da će saradnja između Srbije i Egipta biti od ključnog značaja za jačanje regionalne stabilnosti i prosperiteta. Ove zemlje će nastaviti da sarađuju u rešavanju regionalnih i globalnih izazova, kao što su terorizam, migracije i klimatske promene.

Srbija i Egipat su podržali brojne inicijative UN i drugih međunarodnih organizacija kako bi promovisali mir, demokratiju i ljudska prava širom sveta. Ove zemlje su aktivni učesnici u međunarodnoj zajednici i redovno se angažuju u rešavanju aktuelnih problema.

Saradnja između Srbije i Egipta nije ograničena samo na političke odnose, već uključuje i ekonomsku razmenu. Ove zemlje sarađuju u oblasti trgovine, investicija, turizma i naučne razmene. Postoje brojne mogućnosti za dalje unapređenje ekonomske saradnje i povećanje obima trgovine između Srbije i Egipta.

Srbija je zemlja sa bogatom kulturnom baštinom i tradicijom, koja privlači turiste iz celog sveta. Egipat, sa svojim istorijskim znamenitostima i neprocenjivom kulturnom baštinom, takođe je popularna destinacija za turiste. Ove zemlje sarađuju u promociji turizma i razmeni kulturnih programa.

Srbija i Egipat takođe sarađuju u oblasti obrazovanja, nauke i tehnologije. Postoje različiti programi razmene studenata, istraživača i naučnika između ove dve zemlje. Ove inicijative doprinose razvoju obrazovanja i nauke u obe zemlje, te jačanju veza između njih.

Ukupan sadržaj vesti dostupan je korisnicima servisa Tanjug. Tanjug je vodeća novinska agencija u Srbiji, koja pruža pouzdane i relevantne informacije o događajima u zemlji i svetu. Servis Tanjug je dostupan korisnicima putem različitih medija, uključujući štampane, online i televizijske platforme.

U zaključku, imenovanje Badra Abdel-Atija za novog ministra spoljnih poslova Egipta predstavlja važan korak u jačanju bilateralnih odnosa između Srbije i Egipta. Ove zemlje će nastaviti da sarađuju u različitim oblastima i promovišu mir, stabilnost i prosperitet u regionu i širom sveta.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: