Dijabetes lečenje biljnom terapijom

Milan Petrović avatar

Danas se održava međunarodni skup „Sinergija prirode i nauke u lečenju dijabetesa“ u Beogradu, koji okuplja stručnjake iz celog sveta kako bi istražili inovativne terapije za ovu izazovnu bolest. Prvi put se fokus postavlja na lekovito bilje kao moguću terapiju za dijabetes. Profesor dr. Itamar Raz objašnjava da postoji mogućnost lečenja dijabetesa bez upotrebe lekova, ali je neophodna promena stila života, uključujući vežbanje, zdravu ishranu i održavanje telesne težine. Novi lekovi su takođe dostupni i mogu održati pacijente zdravim tokom mnogo godina.

Jedna od glavnih briga je nedostatak motivacije kod pacijenata da promene svoje navike i umesto toga se oslone na terapiju lekovima. Profesor Raz naglašava važnost kombinovanja zdrave ishrane sa terapijom lekovima kako bi se efikasno kontrolisali nivoi šećera i težina, uz zaštitu srca, jetre i mozga. Postoje mnogi suplementi koji mogu pomoći u lečenju dijabetesa, poput onih koji sprečavaju apsorpciju glukoze u crevima, poboljšavaju funkciju beta-ćelija u pankreasu ili smanjuju otpornost na insulin.

Iako nema obimnih studija o efikasnosti ovih suplemenata, istraživanja iz različitih zemalja sugeriraju da mogu biti od koristi. Nedavno istraživanje o suplementu nazvanom Kuralin pokazalo je značajno smanjenje nivoa glukoze kod pacijenata u poređenju sa placebom. Ovaj skup predstavlja korak ka novom pristupu lečenju dijabetesa i istraživanju potencijalnih terapija koje se oslanjaju na prirodne i biljne sastojke.

Uzimajući u obzir sve ovo, važno je da pacijenti sa dijabetesom budu informisani o novim pristupima u lečenju bolesti i da sarađuju sa svojim lekarima kako bi pronašli najefikasniji način kontrole bolesti. Promena stila života, zdrava ishrana, redovno vežbanje i korišćenje suplemenata mogu biti korisni u upravljanju dijabetesom, uz adekvatnu terapiju lekovima kada je to potrebno. Sve ove metode zajedno mogu pomoći pacijentima da održe zdrav nivo šećera u krvi i prevaziđu komplikacije dijabetesa.

Milan Petrović avatar