DANAS PROSLAVLJAMO IVANJDAN: Na dan rođenja preteče Gospodnjeg, Svetog Jovana Krstitelja, ne zaboravite da uradite jednu važnu stvar

Milan Petrović avatar

Sveti Ivan Krstitelj, preteča Gospodnji, je rođen šest mjeseci prije Isusovog začeća. Njegovi roditelji, svećenik Zaharija i majka Elizabeta, dugo su molili Boga za dijete. Njihova molitva je uslišena kada im je arhangel Gavrilo najavio dolazak sina. Zaharija, koji je postao nijem zbog sumnje u Gospodnje riječi.

Osmog dana nakon rođenja, srodnici i prijatelji došli su da obrežu dijete i daju mu ime. Otac njegov, Zaharija, koji je bio nijem, napisao je ime Ivan na komadu drveta, čim je to učinio, njegova se riječ oslobodila i počeo je govoriti.

Zaharijin dom bio je između Vitlejema i Hevrona, a vijest o čudesnom rođenju Ivana brzo se proširila Izraelom, čak do cara Iroda. Kada je Irod naredio pokolj novorođene djece u Vitlejemu, Elizabeta je uspjela sakriti Ivana u pustinji. Iako je i Zaharija ubijen po Irodovom nalogu dok je služio u hramu, mali Ivan je preživio zahvaljujući Božjoj zaštiti i brizi anđela.

Ivan je proveo djetinjstvo u pustinji, čekajući Božji znak da započne svoje poslanje kao najavljivač dolaska Krista. Kao svetac čiji je život obilježen čudima još od samog rođenja, postao je simbol čistoće, vjere i odanosti Bogu.

Ivanjdan, kako se ovaj praznik naziva među vjernicima, obilježen je običajem pletenja venaca od ivanjskog i livadskog cvijeća. Ovi vijenci se stavljaju na vrata domova, zgrada i ograde, simbolizirajući Božju stvorenu ljepotu prirode. Oni nas podsjećaju da naši životi trebaju biti ispunjeni vrlinama i dobrotom.

Proslava Ivanjdana ima duboko simbolično značenje i sjećanje na svetog Ivana, koji je svojim životom i djelima pripremao put Gospodu. Njegova uloga u kršćanskoj tradiciji je neizmjerana, kao onoga koji je krstio Isusa i pozivao ljude na pokajanje i pripremu za dolazak Spasitelja.

Kroz molitve i običaje povezane s ovim praznikom, vjernici se podsjećaju na važnost čistoće srca i duše, te na blagoslove koji dolaze kroz vjeru i predanost Bogu. Ivanjdan je dan kada se slavi rođenje onoga koji je bio svjetiljka prije Kristova dolaska, preteča čija je misija bila pripremiti svijet za dolazak Spasitelja.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: