BYD otvorio novi proizvodni pogon u Tajlandu

Milan Petrović avatar

Najveći kineski proizvođač električnih automobila, BYD, proširio je svoju proizvodnju otvaranjem novog pogona na Tajlandu, što se dogodilo istog dana kada je Evropska komisija donijela odluku o uvođenju privremenih dodatnih carina na uvoz električnih vozila iz Kine.

Nova fabrika će biti u mogućnosti proizvesti do 150.000 vozila godišnje, a otvaranjem fabrike BYD nastavlja svoje širenje na tržišta izvan Kine. Prema izvješću francuske agencije „AFP“, otvorena fabrika u industrijskoj zoni jugoistočno od Bangkoka stvorit će oko 10.000 novih radnih mjesta. Izvršni direktor BYD-a, Wang Chuanfu, izjavio je na otvaranju da će se proizvodnja u početku fokusirati na električna vozila, a kasnije će se proizvoditi i plug-in hibridi.

Tajland već dugi niz godina predstavlja važnu lokaciju za proizvodnju automobila za japanske proizvođače kao što su Toyota i Honda. Trenutno, tajlandske vlasti rade na jačanju proizvodnje električnih vozila u zemlji, te su ponudile poreske olakšice proizvođačima automobila. BYD planira proširiti proizvodnju i na drugu fabriku u EU.

Unatoč postizanju rekordne dobiti prošle godine, BYD je suočen s oštrom konkurencijom na domaćem tržištu gdje djeluje 129 brendova električnih vozila, te s regulatornim preprekama na američkom i evropskom tržištu. Evropska komisija je najavila da će od petka uvesti privremene dodatne carine na uvoz kineskih električnih automobila, pri čemu se za BYD uvodi dodatna carina od 17,4 posto. Trenutno je carina na uvoz električnih automobila iz Kine u EU deset posto.

BYD je u prvom tromjesečju ove godine ostvario poslovne prihode od 125 milijardi juana, dok je prošle godine ostvario dobit od 30 milijardi juana. Kompanija planira daljnje širenje proizvodnje i optimistično gleda na svoje planove.

Osim toga, BYD je krajem prošle godine počeo izradu baterija u novoj fabrici u Južnoj Kaliforniji kako bi se borio protiv konkurencije u Sjedinjenim Državama, gdje su na snazi ​​stroge regulacije za uvoz vozila.

Otvaranje nove fabrike na Tajlandu predstavlja veliki korak za BYD u širenju svoje proizvodnje, kao i za tajlandsku automobilsku industriju koja se brzo razvija. Proizvodnja električnih vozila ima sve veći značaj u svijetu automobilske industrije, a BYD je spreman biti lider u tom području.

S obzirom na sve veći interes za električnim vozilima, očekuje se da će proizvodnja električnih automobila u regiji rasti u narednim godinama, a tajlandska vlada je spremna podržati ovaj rast kroz različite poticaje i olakšice za proizvođače. Otvaranje nove fabrike BYD-a na Tajlandu može poslužiti kao primjer uspješne suradnje između azijskih zemalja u proizvodnji automobila, te kao pozitivan korak prema globalnoj tranziciji prema električnim vozilima.

Milan Petrović avatar