Brže i efikasnije izdavanje dozvola i saglasnosti za privrednike

Milan Petrović avatar

Danas je u Beogradu održana promocija novih digitalnih servisa u oblasti energetike i zaštite životne sredine, kojima će privrednicima omogućiti brže i efikasnije dobijanje neophodnih dozvola i saglasnosti. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović prisustvovala je ovom događaju zajedno sa potpredsednicom Vlade Irenom Vujović i predsednicom EBRD-a Odil Reno-Baso.

Ministarka je istaknula da od danas počinju sa radom novi digitalni servisi kao deo eUprave, pružajući 27 usluga iz nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike, posebno iz oblasti obnovljivih izvora energije. Također je istaknuto da je Srbija pokazala sposobnost sprovođenja kompleksnih postupaka potpuno digitalizovano i transparentno, kao što je to bio slučaj sa aukcijama za tržišne premije iz obnovljivih izvora energije.

Ovi novi digitalni servisi će značajno olakšati i ubrzati procese dobijanja neophodnih dozvola i saglasnosti za investitore u oblasti energetike, čime će se poboljšati poslovna klima i podstaći dalji razvoj ove grane privrede. Također, ova inicijativa će doprineti većoj transparentnosti i efikasnosti u oblasti zaštite životne sredine, što je od velikog značaja za održivi razvoj i budućnost naše planete.

Ministarka Đedović Handanović istaknula je važnost digitalizacije u ovoj oblasti, koja će omogućiti modernizaciju i optimizaciju poslovanja, smanjenje birokratije i troškova, kao i povećanje konkurentnosti na tržištu. Uvođenjem novih tehnologija i procesa, Srbija će postati atraktivnije mesto za investicije u oblasti energetike i zaštite životne sredine, što će doprineti ekonomskom razvoju zemlje i stvaranju novih radnih mesta.

Osim toga, ovakvi digitalni servisi će doprineti boljem upravljanju resursima, smanjenju štetnog uticaja na životnu sredinu i očuvanju prirodnih bogatstava, što je od presudnog značaja za održivi razvoj i zaštiti planetu za buduće generacije. Srbija je prepoznala važnost ekološke održivosti i spremna je da preduzme konkretne korake ka postizanju ovog cilja.

Učešće EBRD-a u ovoj inicijativi pokazuje podršku međunarodne zajednice za razvoj digitalnih rešenja u oblasti energetike i zaštite životne sredine. Ova institucija igra ključnu ulogu u finansiranju projekata u ovim oblastima i pružanju stručne podrške zemljama u tranziciji ka zelenoj energiji i održivim praksama.

Srbija je prepoznata kao lider u regionu kada je reč o digitalizaciji u oblasti energetike i zaštite životne sredine, što je rezultat predanog rada i ulaganja u modernizaciju infrastrukture i procesa. Ovo je još jedan korak napred ka ostvarenju ciljeva održivog razvoja i zaštiti životne sredine, čime se Srbija pozicionira kao pouzdan partner i lider u regionu.

Novi digitalni servisi će omogućiti privrednicima brže i efikasnije obavljanje administrativnih procedura, čime će se smanjiti troškovi poslovanja i ubrzati procesi investiranja u obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine. Ovo je važan korak ka stvaranju povoljnije poslovne klime i stvaranju novih radnih mesta u ovoj perspektivnoj oblasti.

Digitalizacija će omogućiti i veću transparentnost u oblasti energetike i zaštite životne sredine, što je od ključnog značaja za izgradnju poverenja građana, investitora i drugih zainteresovanih strana. Transparentnost u ovim oblastima je ključna za održavanje ekonomske stabilnosti, zaštitu životne sredine i promociju održivog razvoja.

Ukupno, novi digitalni servisi pružaju brojne mogućnosti i beneficije za privredu, društvo i životnu sredinu. Srbija je prepoznala važnost digitalizacije u energetici i zaštiti životne sredine i posvećena je daljem unapređenju i primeni novih tehnologija i procesa u ove oblasti. Ovo je ključni korak ka ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, ekonomske stabilnosti i zaštite životne sredine, i Srbija će nastaviti da igra vodeću ulogu u regionu i šire.

Milan Petrović avatar