Britanski ormari postaju punionice

Milan Petrović Avatar

Britanska telekomunikacijska grupa BT planira instalirati opremu za punjenje električnih vozila u svoje “ormare” s kablovima u pilot-projektu koji bi mogao otvoriti put za 60.000 novih lokacija za punjenje.

Prva punionica bit će postavljena u “ormaru” u škotskom East Lothianu, izvijestio je BT u ponedjeljak, dodavši da će u idućim mjesecima testirati tu opciju i na drugim lokacijama u Britaniji. Istraživanje je pokazalo da nedostatak punionica na britanskim cestama odvraća neke ljude od kupnje električnih vozila, izvijestila je britanska telekomunikacijska grupa, napominjući da bi 38 posto ispitanih već kupilo električno vozilo da nisu očekivali probleme s punjenjem.

Prema podacima BT-a, krajem prosinca u Velikoj Britaniji je bilo 53.906 punionica za električna vozila, a vlada planira do kraja desetljeća povećati taj broj na 300.000. “Naše novo rješenje za punjenje veliki je korak u izvođenju punktova na puteve”, izjavio je izvršni direktor BT-ove podružnice Etc, Tom Guy. BT će utičnicu za punjenje dodati priključcima za širokopojasne usluge, naglašavajući da neće morati graditi novi priključak za struju.

Punionice se mogu instalirati u kutije koje se koriste za bakrene kablove ili će uskoro biti “penzionirane”, ovisno o raspoloživom prostoru i naponu, dodaju iz BT-a.

Ovaj potez dolazi usred rastućeg interesa za električna vozila, kako u Velikoj Britaniji, tako i u ostatku svjeta. U sklopu nastojanja smanjenja emisija stakleničkih plinova, sve više ljudi okreće se električnim vozilima kao ekološki čistijem izboru.

Punuonice su ključne za širenje mreže električnih vozila i povećanje njihove dostupnosti, a BT-ov potez mogao bi značajno olakšati punjenje ovih vozila u Velikoj Britaniji. Osim toga, postavljanje punionica u infrastrukturu koja već postoji umanjuje potrebu za novim građevinskim projektima, što može biti znatno ekonomičnije rješenje.

Ovaj projekt predstavlja značajan korak prema postizanju ciljeva vlade u vezi s povećanjem broja punionica do kraja desetljeća. Osim toga, ova inicijativa može potaknuti i druge telekomunikacijske kompanije i pružatelje internetskih usluga da slijede sličan primjer i sudjeluju u širenju infrastrukture za električna vozila.

Osim toga, ova inicijativa može potaknuti i druge telekomunikacijske kompanije i pružatelje internetskih usluga da slijede sličan primjer i sudjeluju u širenju infrastrukture za električna vozila.

Uvođenje punjača u BT-ove “ormare” sa kablovima također bi moglo pridonijeti unapređenju mreže za širokopojasne usluge, jer bi se time povećala dostupnost i kvaliteta internetskog pristupa. Ova inicijativa može imati pozitivan utjecaj na društvo, pridonoseći prelasku na ekološki prihvatljivija vozila i poboljšanju infrastrukture za internetske usluge.

Prijedlog BT-a za ugradnju punjača u svoje ormariće predstavlja inovativno rješenje koje ima potencijal doprinijeti širenju infrastrukture za električna vozila u Velikoj Britaniji. S obzirom na rastući broj električnih vozila na cestama diljem svijeta, ovakva inicijativa je korak u pravom smjeru prema održivijoj budućnosti.

Milan Petrović Avatar