BELEXsentiment za februar iznosi 129,29 poena

Milan Petrović Avatar

Beograd – BELEXsentiment je porastao na 129,29 poena tokom februara, objavila je Beogradska berza. BELEXsentiment je merilo poverenja investitora na srpskom tržištu koje ima baznu vrednost od 100 i može varirati u rasponu od nula do 200. Vrednosti manje od 100 ukazuju na negativna očekivanja tržišnih učesnika. Porast BELEXsentimenta tokom februara sugerira da investitori imaju pozitivna očekivanja u vezi sa srpskim tržištem.

Kada je u pitanju domaća ekonomija, inflacija u Srbiji je počela da pada tokom prethodne godine, sa nivoa od 15,1 odsto godišnje krajem 2022. na 7,6 odsto krajem 2023. godine. Ovo smanjenje se delimično pripisuje padu cena energenata na globalnom tržištu i padu cena hrane kako na globalnom, tako i na lokalnom tržištu. Očekuje se da će se trend smanjenja inflacije nastaviti tokom 2024. godine. Ovo je pozitivan znak za ekonomiju Srbije jer pad inflacije može podsticati potrošnju i investicije.

Pored toga, analitičari smatraju da su osnovni ekonomski fundamenti Srbije zdravi, a zemlja ima jedan od najbržih rastućih bruto domaćih proizvoda u regionu. Takođe, Srbija privlači strane investitore zbog niskih troškova rada, povoljne geografske pozicije, i preduzetničkog duha koji se sve više razvija u zemlji.

Kada govorimo o Beogradskoj berzi, zabeležen je pozitivan priliv stranih direktnih investicija u srpski kapitalni tržištu tokom prethodne godine, što dodatno ukazuje na poverenje investitora u srpsko tržište.

Dodatno, na Beogradskoj berzi se nalaze različite kompanije iz raznih sektora, uključujući energiju, informacione tehnologije, telekomunikacije, bankarstvo, i druge. Ovi sektori predstavljaju različite potencijale za rast i razvoj, te su u nekom smislu diverzifikovani, što daje dodatni oslonac berzi.

Osim toga, srpsko finansijsko tržište nastavlja da se razvija, dok se regulativa postepeno usklađuje sa evropskim standardima. Ovo pomaže u privlačenju stranih investicija, jer pruža sigurnost, stabilnost, i transparentnost poslovanja.

Jedan od ključnih faktora koji utiče na ponašanje berzanskih indeksa i instrumenta jeste i geopolitička situacija, kako u regionu, tako i globalno. Nedavna dešavanja na svetskim tržištima, kao i reakcije zemalja na promene u globalnoj politici i ekonomiji, mogu imati uticaja i na BELEXsentiment u budućnosti.

Takođe, makroekonomski indikatori, uključujući rast bruto domaćeg proizvoda, inflaciju, stopu nezaposlenosti, monetarnu politiku, i fiskalnu politiku, igraju ključnu ulogu u formiranju očekivanja investitora. U mnogim slučajevima, pokazatelji kao što je niska inflacija i visok bruto domaći proizvod mogu biti pozitivni signali za investitore. S druge strane, visoka inflacija, slaba privredna aktivnost, ili politička nestabilnost mogu uticati na negativna očekivanja tržišnih učesnika.

S obzirom da BELEXsentiment ukazuje na poverenje investitora na srpskom tržištu, očekuje se da bi pozitivne promene u ekonomiji, regulativi, i geopolitičkoj situaciji mogle dodatno podstaći ovaj optimizam.

U zaključku, BELEXsentiment je porastao na 129,29 poena tokom februara, što ukazuje na povećano poverenje investitora na srpskom tržištu. Ovo je ohrabrujući znak za ekonomiju Srbije, koja beleži pad inflacije i priliv stranih direktnih investicija, dok se finansijsko tržište razvija i postaje sve privlačnije za investitore. S obzirom na ove faktore, očekuje se da bi srpska berza mogla nastaviti da privlači pažnju domaćih i stranih investitora u budućnosti.

Milan Petrović Avatar