Austrijancu zbog pušenja izrasle dlake u grlu

Milan Petrović avatar

Muškarac iz Amerike imao je neobičan medicinski problem – duge dlake koje su mu rasle u grlu. Prema izveštaju objavljenom u Američkom časopisu za izveštaje o retkim slučajevima, muškarac je imao simptome kao što su kašalj, iritacija traheje i promukao glas zbog višedecenijskog pušenja kutije cigareta dnevno. Prvi put se javio lekaru 2007. godine, kada su otkrivene dlake koje su mu rasle u grlu.

Muškarac je pušio cigarete od 1990. godine, a simptomi su počeli 2006. godine. Prema njegovom izveštaju, pacijent je ispljunuo „dlaku dugu 5 cm“. Prošao je kroz traheotomiju kada je imao 10 godina, a zatvorili su mu otvor transplantatom kože i hrskavice iz uha, što je postalo mesto gde su rasle dlake.

Pacijent je redovno posećivao bolnicu 14 godina zaredom kako bi mu čupali dlake iz grla. Tek kada je prestao da puši 2022. godine, rast dlaka prestao je. Lekari su izveli endoskopsku koagulaciju argon plazmom, postupak koji uključuje spaljivanje ćelija dlake.

Dr Šandra Ver Sing, konsultant otorinolaringolog i onko hirurg, objašnjava da uzrok rasta dlaka u traheji još uvek nije u potpunosti shvaćen. Produženo izlaganje dimu cigareta može oštetiti tkiva u grlu i izazvati rast dlaka.

Simptomi abnormalnog rasta dlaka u grlu mogu uključivati otežano disanje, bol, hronični kašalj, promuklost i upalu. Dugotrajan rast dlaka može izazvati nelagodu i povećati rizik od infekcija u disajnim putevima.

Lečenje ovog retkog stanja može uključivati endoskopsku koagulaciju argon plazmom, antibiotike, antiinflamatorne i antimikrobne tretmane. Prestanak pušenja može biti ključan faktor za zaustavljanje daljeg rasta dlaka.

Ako sumnjate na abnormalan rast dlaka u grlu ili imate simptome kao što su otežano disanje ili bol, važno je da se odmah obratite lekaru. Redovne provere endotrahealne cijevi mogu pomoći u otkrivanju nepravilnosti i pravovremenom lečenju.

Ova medicinska priča je jedinstvena i ukazuje na važnost zdravog načina života i prestanka pušenja radi očuvanja zdravlja disajnih puteva. Na kraju krajeva, prevencija je uvek najbolja opcija kada je u pitanju zdravlje.

Milan Petrović avatar