Ambasador Hil posetio Prajd info centar i osudio napad

Milan Petrović Avatar

Ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil, posjetio je danas prostorije Prajd info centra koji je bio metom napada 7. siječnja u Beogradu, te je poručio da počinioci moraju biti kažnjeni.

U obraćanju medijima prisutnima na licu mjesta, Hil je ocijenio da napad “predstavlja kriminalni akt” i izrazio uvjerenje da će počinitelji biti pronađeni i kažnjeni.

“Ovakve stvari ne trebaju da se dešavaju u gradu kao što je Beograd”, rekao je Hil. Također je napomenuo da su do sada zabilježena 19 napada na taj centar, te da se radi o napadima na imovinu, što on naziva “kriminalnim ponašanjem”.

Hil je istaknuo da to nije njegova prva posjeta centru, te da smatra da ljudi koji rade u njemu obavljaju fantastičan posao pokušavajući približiti gej zajednicu društvu.

“Mislim da Prajd info centar radi dobar posao i pokušava izgraditi zajednicu, pokušava zbližiti ljude”, rekao je Hil.

Iz centra su priopćili da je nepoznata osoba napala i polomila izlog Prajd info centra u Ulici kralja Milana 7. siječnja oko 16 sati.

Ambasador Hil istaknuo je važnost pridruživanja i podrške LGBT zajednici u Srbiji kako bi se osigurala sigurnost i zaštita njihovih prava. Nadalje, naglasio je da je tolerancija i poštovanje različitosti ključno za napredak društva.

Ovaj napad na Prajd info centar izazvao je osudu i najoštriju kritiku ne samo u Srbiji već i u međunarodnoj zajednici. Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile su taj čin i pozvale nadležne institucije u Srbiji da ozbiljno pristupe istrazi i poduzmu korake kako bi se počinitelji privedeni pravdi.

Nasilni i diskriminatorni napadi na LGBT zajednicu predstavljaju ozbiljan udarac za društvo i demokratske vrijednosti. Stoga je važno poduzeti sve potrebne mjere kako bi se spriječili takvi incidenti i osigurala potpuna zaštita svih građana, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Prajd info centar igra ključnu ulogu u pružanju podrške i informiranju LGBT zajednice u Srbiji. Njihov rad ključan je za istinsko uključivanje, prihvaćanje i integraciju svih građana u društvo. Stoga je važno osigurati njihovu sigurnost i nepovredivost njihovih prostorija.

Nadležne institucije u Srbiji pozvane su da ozbiljno pristupe istrazi ovog slučaja te da počinitelji budu identificirani i privedeni pravdi. Također je važno poduzeti sve potrebne mjere za prevenciju sličnih napada u budućnosti. Tolerancija, poštovanje ljudskih prava i zaštita manjinskih skupina moraju biti temeljne vrijednosti svakog demokratskog društva.

Stoga je važno da se o ovom incidentu izvještava javno, da se osudi svaki oblik nasilja i diskriminacije te da se pruži puna podrška LGBT zajednici. Samo zajedničkim naporima možemo osigurati jednakost, sigurnost i prihvaćanje za sve građane Srbije, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

Milan Petrović Avatar