Ambasada Republike Srbije u BiH reagovala na sramne napade Zukana Heleza prema predsedniku Vučiću

Jovana Radić avatar

Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini reagirala na izjavu bosanskog ministra obrane Zukana Heleza koji je u televizijskom objavljivanju napao predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao i Daytonski sporazum.

Helez je tijekom gostovanja na televiziji „Face“ iznio gnusne laži, optužujući predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za ratne zločine, te kritizirajući Daytonski sporazum. „Nikada više Vučić, evo gledam ova brda oko Sarajeva odakle je pucao na Sarajevo snajperom i tako dalje, nikada on to više neće moći. Ovo je jedan istorijski proces pravljenja države i mi ga uspešno vodimo. Dobili smo teški zadatak, u Dejtonu je neko strašno pogrešio, znamo i ko je, ne želim se na to i vraćati. Lakše bi bilo sada od početka napraviti da nije Dejtona“, poručio je Helez.

Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini izrazila je duboku zabrinutost zbog ovih izjava, nazivajući ih neprihvatljivim i doprinosećim porastu tenzija te pozivajući na direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Istaknuli su da širenje laži o predsjedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i upućivanje flagrantnih prijetnji ratom i progonom srpskog naroda predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma te otvorenu prijetnju miru.

Republika Srbija, kao jedan od potpisnika i jamac Dejtonskog mirovnog sporazuma, ostaje posvećena očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini te poštivanju Ustava zemlje i zaštiti prava sva tri konstitutivna naroda koji žive u dva entiteta, uključujući Republiku Srpsku.

Ova izjava ministra obrane Bosne i Hercegovine izazvala je veliku polemiku u javnosti i među političkim krugovima. Neki podržavaju Heleza i smatraju da je potrebno otvoreno govoriti o prošlosti te osuđivati ratne zločine, dok drugi ističu kako ovakve izjave mogu samo dodatno pogoršati odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine te ugroziti mir i stabilnost u regiji.

Ova situacija ističe osjetljivost političkih odnosa u regiji, ali i potrebu za dijalogom i suradnjom kako bi se prevladali prošli sukobi i uspostavila trajna stabilnost. Ambasada Republike Srbije u Bosni i Hercegovini poziva na mirno rješavanje sukoba i poštivanje međunarodnih sporazuma kako bi se osigurala budućnost mirnog suživota svih naroda u regiji.

Jovana Radić avatar

Pročitajte takođe: