Zeleni u vladi posebno vole da zapale stvari na Balkanu! Žaklin Nastić: Glasanje u Generalnoj skupštini UN ogroman neuspeh Berlina

Jovana Radić avatar

Poslanica Saveza „Sara Vagenkneht“ u nemačkom Bundestagu Žaklin Nastić u autorskom tekstu za dnevnik „Junge Velt“ istakla je da je ishod nedavnog glasanja u Generalnoj skupštini UN o Rezoluciji o Srebrenici pokazao veliki neuspeh za Berlin. Nastić je istakla da je samo 84 države glasale za rezoluciju, dok je 68 bilo uzdržano, a 19 protiv. Ona je kritikovala politiku Zapada, posebno Nemačke, naglašavajući da se veći deo sveta ne slaže sa politikom podela, eskalacije i dvostrukih standarda.

Nastić je takođe osudila nemačke političare kao što su Kristijan Šmit i Analena Berbok, koji podržavaju političku eskalaciju na Balkanu radi suprotstavljanja Rusiji. Kritikovala je i vraćanje Bundesvera u Bosnu i Hercegovinu 2022. godine, kao i podršku koalicije semafora nasilnoj promeni režima u Srbiji. Nastić smatra da rezolucija o Srebrenici ne čini pravdu mrtvima, već se koristi za manipulaciju političke situacije na Balkanu.

Nastić je takođe kritikovala Nemačku zbog ponašanja u vezi sa genocidom nad narodom Herero i Nama u Namibiji, kao i zbog podrške ratnim zločinima u Pojasu Gaze. Rezultat glasanja u Generalnoj skupštini UN pokazao je, prema njenim rečima, da Nemačka gubi reputaciju u svetu i da većina država nije spremna da bez prigovora prihvati zapadnu politiku.

U emisiji „Info večeri“ tema je bilo izglasavanje Rezolucije o Srebrenici u UN. Zapad nije dobio očekivanu većinu, ali će koristiti rezoluciju kao sredstvo protiv Republike Srpske. Pitanje je da li će ova neobavezujuća rezolucija postati obavezujuća. O tome su govorili Željko Čurović, predsednik Saveza Srba u Crnoj Gori, advokat Aleksandar Cvejić i Zoran Buljugić, pisac i prevodilac.

Jovana Radić avatar