Sud odlučio da isključi javnost sa sudjenja za masakr u OŠ “Vladislav Ribnikar”

Milan Petrović Avatar

Nakon tragičnog incidenta u OŠ Vladislav Ribnikar u Beogradu koji se dogodio 3. maja, Viši sud u Beogradu odlučio je da isključi javnost sa suđenja roditeljima 13-godišnjeg dečaka koji je izvršio ovaj zločin. U tom napadu, devet učenika je ubijeno, kao i čuvar u školi, dok je petoro dece i jedna nastavnica ranjeno. Sud je doneo ovu odluku nakon predloga Višeg javnog tužilaštva u Beogradu radi zaštite prava i interesa svih maloletnih oštećenih u ovom postupku.

Tužilaštvo je prilikom predlaganja isključenja javnosti sa suđenja vodilo računa o pretežućem interesu, odnosno, da li je interes javnosti važniji od interesa zaštite maloletnih lica u ovom krivičnom postupku. Na osnovu toga, sud je prihvatio predlog tužilaštva. Ova odluka ima za cilj da zaštiti integritet i privatnost maloletnih oštećenih u ovom krivičnom postupku.

Iako se javnost možda pita zašto je ova odluka doneta, prvenstveno se vodilo računa o zaštiti dece i njihove porodice. Suzbijanje senzacionalizma, zaštita maloletnih lica od dodatnog stresa i traume, kao i poštovanje njihove privatnosti, bili su ključni faktori prilikom donošenja ove odluke.

Nakon ovog zločina, cela Srbija je bila zgranuta i potresena. Ovaj tragičan događaj pokrenuo je mnoga pitanja o bezbednosti u školama, regulaciji oružja, kao i o psihološkoj podršci deci. Mnogi roditelji su se zabrinuli za bezbednost svoje dece i pozvali su na hitno preduzimanje mera kako bi se slični incidenti sprečili u budućnosti.

Ovaj zločin je bio šokantan ne samo za Srbiju, već i za ceo svet. Sporno je i teško pojmiti da je 13-godišnji dečak bio u stanju da izvrši tako surov i nasilan čin. Mnogi su se pitali koji su bili uzroci ovog zločina, da li je dečak imao problematično detinjstvo, da li je prethodno pokazivao znake agresivnosti, da li je imao pristup oružju, a takođe i kakvu ulogu su imali roditelji u svemu ovome.

Iako su roditelji deteta uhapšeni neposredno nakon ovog incidenta, oni su zatražili da im se suđenje vodi iza zatvorenih vrata. Sada, Viši sud u Beogradu je doneo odluku da isključi javnost sa suđenja, prateći preporuke tužilaštva.

Ova odluka sigurno neće biti dobro prihvaćena kod šire javnosti, koja želi da sazna što više detalja o ovom slučaju, ali treba imati na umu da je zaštita dece prioritet. Dečaci i devojčice koji su preživeli ovaj strašan napad zaslužuju prvenstveno sigurnost i dostojanstvo, a takođe i pravo na pravično suđenje.

Nadamo se da će se ovaj slučaj rešiti na najbolji mogući način, uz poštovanje prava svih učesnika u postupku. U međuvremenu, važno je da se preduzmu sve neophodne mere kako bi se slični događaji sprečili u budućnosti. Nadamo se da će ovo biti poslednji put da se sličan slučaj dogodi u Srbiji, te da će deca biti zaštićena od svake vrste nasilja. Sigurnost dece treba da bude prioritet svakog društva, a ova odluka suda ide u prilog zaštiti njihovog fizičkog i emocionalnog blagostanja.

Ovaj slučaj je bio veliki šok za stanovnike Beograda, ali i za celu Srbiju. Nadamo se da će se pravda brzo i pravilno uspostaviti, a da će se istovremeno preduzeti koraci kako bi se sprečili slični slučajevi nasilja u budućnosti. Svi moramo zajedno raditi na stvaranju sigurne i podržavajuće sredine za decu, gde će njihova prava i dobrobit biti zaštićeni. Ovo je odgovornost celog društva, a ova odluka suda je korak u pravom smeru ka zaštiti najranjivijih članova našeg društva.

Milan Petrović Avatar