Rusija proizvela dron kojim se upravlja mislima

Milan Petrović Avatar

Ruska Nacionalna tehnološka inicijativa (NTI) saopštila je danas da su naučnici iz kompanije “Neurobotiks” povezali dron sa neurointerfejsom. Ovo omogućava pilotima da mislima upravljaju dronovima. Konkretno, ruski naučnici su povezali dron “Pionir mini” sa neurointerfejsom “Neuro plej”. “Neuro plej” omogućava pilotima da upravljaju dronom pomoću impulsa koji im šalje mozak pilota, odnosno, njegove misli. Ovaj projekat je koristan u takmičenju bespilotnih letelica kojima se upravlja interfejsom mozak-kompjuter, kao i u rehabilitaciji u inkluzivnim takmičenjima. Za pilote je važno jer se na taj način poboljšava koncentracija. Generalni direktor kompanije “Neurobotiks” Vladimir Konišev rekao je da je upravljanje dronovima putem neurona osnova za projekte po principu STEM-obrazovanja (Science, Technology, Engineering, Mathematics), za koje su potrebna znanja iz nekoliko oblasti: neurotehnologije, mehatronike, aerodinamike i programiranja koje se koriste u igricama.

Ruska Nacionalna tehnološka inicijativa (NTI) je pokrenuta 2014. godine s ciljem podrške strateškom razvoju Rusije i unapređenja konkurentnosti zemlje u sferi visokih tehnologija. NTI predstavlja celokupan sistem državne politike koji usmerava sve odnose između državnih, privrednih i obrazovnih struktura u sferi inovacija. Cilj projekta je da se okupe lideri u oblastima za koje se prognozira ogroman svetski progres, kako bi dali zajednički doprinos razvoju moderne privrede i obrazovanja, kao i rastu konkurentnosti zemlje na globalnom tržištu. Sadržaj vesti je dostupan korisnicima Tanjugovih servisa.

Neurobotika se bavi istraživanjem sistema sposobnih za interakciju sa biološkim organizmima. Ova disciplina izučava kako biološki sistemi mogu implementirati procese potrebne za kreiranje interfejsa. Cilj je razviti tehnologije koje bi mogle biti implementirane u medicinske uređaje, kao što su izuzetno precizni i osetljivi kontrolni i stimulacioni sistemi, kao i uređaji za monitoring i dijagnostiku.

Dronovi, poznati i kao bespilotne letelice, postali su popularni u poslednjih nekoliko godina. Koriste se u različite svrhe, uključujući snimanje i fotografisanje, isporuku tereta, poljoprivredu i istraživanje. Povezivanje dronova sa neurointerfejsom otvara nove mogućnosti za korišćenje ove tehnologije. Piloti će moći da upravljaju dronovima na potpuno nov način, koristeći svoje misli kao kontrolni mehanizam.

Projekat povezivanja dronova sa neurointerfejsom takođe ima potencijal za primenu u medicinske svrhe. Tehnologija može pomoći osobama sa fizičkim invaliditetom da upravljaju bespilotnim letelicama koristeći svoje misli. Ovo bi značajno poboljšalo kvalitet života tih osoba, omogućavajući im da se angažuju u aktivnostima koje su prethodno bile izvan njihovog dosega.

Implementacija ove tehnologije takođe zahteva razvoj inovativnih metoda za interakciju između ljudskog mozga i tehnoloških uređaja. Neurointerfejsi su kompleksni sistemi koji zahtevaju visok stepen preciznosti i osetljivosti kako bi se efikasno radili sa ljudskim mozgom. Razvoj naprednih neurointerfejsa može imati širok spektar primena, od medicinskih uređaja do igračaka za zabavu i rekreaciju.

Rusija je lider u razvoju naprednih tehnologija, a projekti poput povezivanja dronova sa neurointerfejsom pokazuju njihovu predanost inovacijama. Ovi projekti doprinose i globalnom napretku tehnologije, postavljajući nove standarde i otvarajući nove mogućnosti za primenu visokih tehnologija. Ruska Nacionalna tehnološka inicijativa igra ključnu ulogu u podršci ovakvim projektima, povezujući naučnike, industriju i obrazovne institucije u zajedničkom naporu da unaprede tehnološki razvoj zemlje.

Kao što se vidi iz ovog projekta, moć misli može imati značajan uticaj na tehnološki razvoj i stvaranje inovativnih rešenja. Upravljanje dronom mislima je samo jedan od primera kako se ova moć može iskoristiti za kreiranje naprednih tehnoloških rešenja. U narednim godinama možemo očekivati da se ova tehnologija dalje razvija i primenjuje u širokom spektru oblasti, nudeći nove mogućnosti za unapređenje kvaliteta života i napredak društva. Ruska Nacionalna tehnološka inicijativa će sigurno biti ključni akter u ovom procesu, podržavajući inovativne projekte i promovišući saradnju između naučnika, inženjera i preduzetnika kako bi se ostvario globalni tehnološki napredak.

Milan Petrović Avatar