“Prekršeni su svi međunarodni zakoni!” Ovako je Lazanski govorio o Kosovu i Metohiji

Jovana Radić Avatar

Albanski gradonačelnik je postavio rok za uklanjanje šatora pod kojim su srpski radnici okupljeni

Iako je rok koji je postavio nelegitimni albanski gradonačelnik Ljuljzim Hetemi, da se do danas u 15 sati ukloni šator pod kojim se od aprila prošle godine okupljaju srpski radnici koji su ostali bez radnih mesta, ovaj objekat se i dalje nalazi preko puta zgrade opštine. Ova situacija je deo duge istorije napetosti i neslaganja između Srba i Albanaca, a posebno u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

Još 2019. godine, tadašnji ambasador u Moskvi Miroslav Lazanski je za ruske medije rekao da Albanci ne žele da prihvate nikakav kompromis. Oni traže da Srbija prizna tzv. Kosovo posle kršenja međunarodnog prava ratom 1999. godine i agresijom na Srbiju. Lazanski je rekao da bi priznavanjem Kosova Srbija učestvovala u kršenju međunarodnog prava te da je pitanje Kosova i Metohije povezano i sa imovinom Srpske pravoslavne crkve, države Srbije i privatne imovine.

Lazanski je takođe istakao da su granice Jugoslavije promenjene silom, kršeći principe Helsinške povelje i princip nemenjanja granica silom. Reči bivšeg ambasadora i dalje su aktuelne i održavaju napetosti između Srba i Albanaca u vezi sa pitanjem Kosova i Metohije.

Situacija oko šatora u blizini zgrade opštine je samo jedan od primera neslaganja, a prema rečima gradonačelnika Belog Polja, srpski radnici se okupljaju u šatoru jer su ostali bez posla usled pritisaka od strane albanskih nacionalnih struktura, navodi list Danas. Gradonačelnik je istakao da je stručna služba opštine spremna za razgovor i rešavanje ovog problema, ali da je neophodno uspostavljanje dijaloga.

Izuzetno kompleksna politička situacija između Srbije i Kosova i Metohije produbljuje neslaganja i stvara tenzije, te je neophodno pronalaženje kompromisa i rešenja koje će zadovoljiti obe strane. Srpski radnici koji su ostali bez posla, kao i pitanje imovine i teritorije, zahtevaju pažnju i rešavanje kako bi se stvorila održiva i dugoročna politička stabilnost u regionu.

Dijalog, uzajamno poštovanje, kompromis i rešenje koje će zadovoljiti sve strane su ključni koraci na putu ka mirnom rešenju ovog kompleksnog političkog problema. Kao što je istakao bivši ambasador Miroslav Lazanski, pitanje Kosova i Metohije zahteva rešenje koje će uzeti u obzir međunarodno pravo, imovinu i teritoriju, te pružiti dugoročnu stabilnost regionu. Očekuje se da će političke strukture Srbije i Albanije, kao i međunarodna zajednica, uložiti napor i angažovati se u pronalaženju rešenja koje će smanjiti napetosti i stvoriti održivo političko okruženje.

Jovana Radić Avatar