Poznato ko je odnio titulu “Najprodavaniji gradski e-automobil”

Milan Petrović Avatar

Ukupna prodaja električnih automobila u Evropi porasla je za 68% u 2023. godini u odnosu na prethodnu godinu, dostigavši 1,9 miliona vozila. Na tržištu su se istaknuli različiti brendovi, ali najveći uspjeh ostvario je Fiat 500e koji je drugu godinu za redom bio najprodavaniji električni gradski automobil u Evropi.

Sa tržišnim udjelom od 14.7 posto, što je povećanje od 0.3 odsto u odnosu na 2022. godinu, Fiat 500e se istaknuo u A+B BEV segmentu. Uz pad segmenta za 5%, Fiat 500e je uspio da zadrži vodeću poziciju u Evropi.

Brend je ostvario najveći uspjeh u Italiji, Njemačkoj, Španiji, Belgiji i Austriji. Drugu poziciju zauzeo je u Francuskoj, dok je bio četvrti u Portugalu i Poljskoj. Ukupno gledano, u Evropi je prodano skoro 65.000 primjeraka ovog popularnog modela.

Fiat 500e je trenutno dostupan u 44 zemlje širom svijeta, a od lansiranja modela, registrovan je u više od 185.000 primjeraka. Ono što je posebno impresivno je činjenica da se radi o najnagrađivanijem modelu Fiata ikada, sa osvojenih 42 međunarodne nagrade, navodi “VidiAuto”.

Ovaj uspjeh Fiata 500e odražava se i na globalnom nivou, jer je brend uspio da se uspješno pozicionira na tržištima širom svijeta. Pored Evrope, model 500e je popularan i u drugim dijelovima svijeta, što dodatno potvrđuje njegovu globalnu privlačnost.

Uprkos velikoj konkurenciji na tržištu električnih automobila, Fiat 500e je uspio da izgradi svoju reputaciju kao pouzdan, ekonomičan i modern automobil koji privlači široku publiku. Njegova popularnost se kontinuirano povećava, a brend konstantno radi na razvoju novih tehnologija i inovacija kako bi ostao konkurentan na tržištu električnih vozila.

Fiat 500e se ističe po svojoj atraktivnom dizajnu, velikom broju naprednih tehničkih karakteristika i visokom nivou udobnosti i sigurnosti. Ovaj automobil je odličan izbor za gradske vozače koji žele da smanje svoj ekološki otisak, ali ne žele da se odreknu performansi i stila.

Osim toga, Fiat 500e je poznat po svojoj ekonomičnosti i niskim troškovima održavanja, što ga čini privlačnim izborom za sve one koji žele da uđu u svijet električnih automobila. Brend stalno radi na unapređenju performansi i autonomije baterije, kako bi osigurao da vozači imaju prijatno iskustvo vožnje bez kompromisa.

S obzirom na rastuću potražnju za električnim automobilima širom svijeta, Fiat 500e ima svijetlu budućnost i očekuje se da će nastaviti da dominira na tržištu električnih gradskih automobila. Sa kontinuiranim ulaganjem u istraživanje i razvoj, kao i usavršavanje postojećih tehnologija, Fiat je spreman da odgovori na potrebe savremenih vozača i da se pozicionira kao lider u segmentu električnih automobila.

U zaključku, uspjeh Fiata 500e u 2023. godini potvrđuje njegovu snagu na tržištu električnih automobila. Sa impresivnim tržišnim udjelom, brojem prodanih primjeraka i brojem osvojenih nagrada, Fiat 500e je definitivno model koji zaslužuje pažnju vozača širom svijeta. Sa svojim kombinacijom atraktivnog dizajna, naprednih tehnoloških karakteristika i ekonomičnosti, Fiat 500e predstavlja odličan izbor za sve one koji žele da pređu na električnu mobilnost, bez kompromisa.

Milan Petrović Avatar