Pet zemalja prednjači u dedolarizaciji

Milan Petrović Avatar

Rusija je prošla kroz zamrzavanje deviznih rezervi i isključenje iz SVIFT sistema za razmenu poruka tokom sukoba u Ukrajini. U ovom kontekstu, Moskva se okrenula korišćenju kineske valute juan za spoljnu trgovinu. Međutim, Rusija nije jedina zemlja koja je prepoznala značaj juana. U poslednjih nekoliko godina, nekoliko drugih globalnih ekonomija takođe je počelo da koristi juan ili razmatra kao alternativu.

Rusija je uvela juan u spoljnu trgovinu, pri čemu se kineska valuta koristi za 34% ruskog uvoza i 25% izvoza od jula 2023. godine. Takođe, Rusija je treći po veličini klirinški centar za ofšor transakcije u juanima. Juan je postao najtrgovanija valuta na Moskovskoj berzi, dok je prvi berzanski fond u juanima pokrenut na berzi u januaru 2023.

Argentina je takođe iskoristila juane za plaćanje kineskog uvoza, što je pomoglo zemlji koja se suočava sa teškom finansijskom krizom. Sporazum vredan 11 milijardi dolara koji su Argentina i Kina sklopile omogućio je razmenu valuta po unapred određenim kamatnim stopama i deviznim kursevima. Argentina je takođe koristila juan za plaćanje dugova Međunarodnom monetarnom fondu.

Saudijska Arabija je sklopila sporazum vredan 50 milijardi juana sa Kinom, otvarajući put za jaču saradnju između ove dve zemlje. Kina je prevazišla SAD kao najveći trgovinski partner Saudijske Arabije, a sporazum o razmeni valuta omogućava Saudijskoj Arabiji da diverzifikuje devizne rezerve, s obzirom na to da je dugo bila vezana za američki dolar.

Brazil je takođe sklopio sporazum o kliringu u juanima, otvarajući put da se kineska valuta koristi u zemlji. Udeo juana u brazilskim deviznim rezervama dostigao je visok nivo od 5,37% do kraja 2022. godine, nadmašivši evro kao drugu po veličini rezervnu valutu u Brazilu.

Iran je takođe počeo da koristi juan za plaćanje kineske nafte još 2012. godine, iako ostaje mnogo posla da se olakša upotreba kineske valute.

U zaključku, sve više zemalja širom sveta prepoznaje značaj kineske valute juan i okreće se njenom korišćenju u spoljnoj trgovini. Dok se Rusija, Argentina, Saudijska Arabija, Brazil i Iran prilagođavaju novim uticajima na globalno tržište valuta, postaje jasno da će značaj juana nastaviti da raste. Ovo ukazuje na promene u međunarodnom finansijskom sistemu i uticaj koji Kina sve više ima na globalnu ekonomiju.

Milan Petrović Avatar