Ovo nije vic! Kafana u Valjevu dobila priznanje za humanost!

Milan Petrović Avatar

Kafana porodice Lazić u Valjevu postala je poznata širom Srbije ne samo po svojoj dobroj hrani i piću, već i po akcijama dobrovoljnog davanja krvi koje su sigurno spasile mnogo života. Već više od deset godina, u restoranu “Kod Laze – Platani” organizuju se ovakve akcije, a nedavno su dobili najvrednije priznanje od Instituta za transfuziju krvi Srbije za najviše prikupljenih jedinica krvi na prošlogodišnjim akcijama u Valjevu.

Vlasnici kafane, Slobodan i Miodrag Lazić, su izjavili za RTS da se niko nije nadao da može spasiti život iz kafane, ali da oni sada veruju u tu mogućnost. Oni su izuzetno zadovoljni postignutim rezultatima i planiraju da nastave sa ovim aktivnostima i u budućnosti.

Ove akcije dobrovoljnog davanja krvi su postale tradicija u kafani porodice Lazić, a njihova inicijativa je inspirisala mnoge druge ugostiteljske objekte širom Srbije da se uključe u slične aktivnosti. Pored toga, kafana je postala prepoznatljiva i po humanitarnim akcijama kojima se trude da doprinesu boljem i pravednijem društvu.

Inače, restoran “Kod Laze – Platani” u Valjevu je poznat i po svojoj tradicionalnoj srpskoj kuhinji, kao i po autentičnom ambijentu i prijateljskoj atmosferi. Mnogi posetioci cene ovo mesto upravo zbog toga što osim što mogu uživati u odličnoj hrani, takođe mogu da se osećaju deo zajednice koja brine o drugima.

Davanje krvi je izuzetno važno za održavanje zaliha krvi i zadovoljavanje potreba pacijenata kojima je transfuzija neophodna. Stoga, inicijative poput ove kafane imaju izuzetno velik uticaj na zajednicu i mogu čak spasiti mnoge živote. Takođe, ova vrsta aktivnosti može podstaći i druge ljude da se uključe u humanitarne radnje i pokaže im koliko je važno biti solidaran i brinuti o drugima.

Institut za transfuziju krvi Srbije pozvao je sve zainteresovane da se priključe ovakvim akcijama i da se informišu o načinima kako mogu doprineti ovoj važnoj inicijativi. Njihova podrška svim organizacijama i pojedincima koji se trude da doprinesu povećanju zaliha krvi za pacijente u Srbiji je ključna za uspeh ovakvih akcija.

Dobrovoljno davanje krvi je izuzetno važno za medicinske procedure kao što su transplantacije, hirurgije, lečenje pacijenata sa teškim trauma i drugim stanjima. Svaka nova jedinica krvi može značiti novu šansu za nekog pacijenta, stoga su ove aktivnosti od neprocenjive važnosti za zajednicu.

Na kraju, kafana porodice Lazić u Valjevu postala je prepoznatljiva ne samo po svojoj izvrsnoj hrani i piću, već i po svojim humanitarnim aktivnostima. Njihova inicijativa je inspirisala mnoge druge ljude i ugostiteljske objekte u Srbiji da se uključe u slične akcije i doprinesu boljem društvu. Njihov trud i angažovanje su takođe bili nagrađeni od strane Instituta za transfuziju krvi Srbije, što je dokaz koliko je njihov doprinos bio od velikog značaja za zajednicu.

U današnjem društvu, solidarnost i briga o drugima su od izuzetnog značaja, a ovakvi primeri pokazuju kako i male akcije mogu imati veliki uticaj. Nadamo se da će se ovakvi primeri dobrovoljnog davanja krvi i humanitarnih akcija nastaviti širiti i da će se mnogi ljudi inspirisati da se uključe i doprinesu zajednici na ovaj način.

Milan Petrović Avatar