OD UZGOJA "PLAVOG ZLATA" LEPO ŽIVI ČITAVA PORODICA: Ovo voće je u najvećoj ekspanziji u Srbiji (FOTO)

Milan Petrović Avatar

Trend povećanja zasada jagodastog voća u Srbiji

Poslednjih deset godina Srbija je zabeležila značajan porast zasada jagodastog voća na svojoj teritoriji. Prema statističkim podacima, broj zasada jagodastog voća se udvostručio u ovom periodu, što jasno ukazuje na rastuću popularnost ove vrste voća među proizvođačima.

Jagodasto voće, kao što su jagode, maline, kupine i borovnice, postalo je sve traženije na tržištu zbog svojih zdravstvenih benefita i visoke nutritivne vrednosti. To je dovelo do povećane potražnje za ovom vrstom voća kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. Kao rezultat toga, broj zasada jagodastog voća se povećava kako bi se zadovoljila potražnja i osigurala dovoljna ponuda.

Zasadi jagodastog voća su rasprostranjeni širom Srbije, ali se najveći broj zasada nalazi u vojvođanskim regionima. Ovi regioni su idealni za uzgajanje jagodastog voća zbog svojih plodnih zemljišta i povoljnih klimatskih uslova. Takođe, prisustvo velikog broja malih porodičnih gazdinstava koja se bave proizvodnjom jagodastog voća doprinosi povećanju broja zasada.

Osim toga, podrška lokalnih i državnih vlasti u razvoju poljoprivrede i voćarstva doprinosi povećanju zasada jagodastog voća u Srbiji. Subvencije, saveti stručnjaka i pristup tržištu omogućavaju proizvođačima da šire svoje zasade i povećavaju proizvodnju.

Osim ekonomskih benefita, jagodasto voće takođe pruža brojne zdravstvene benefite. Bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima, ovo voće igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Maline su posebno poznate po svom visokom sadržaju antioksidanasa, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti i rak.

Jagode su takođe bogate antioksidansima, vitaminom C i vlaknima, što ih čini idealnom hranom za održavanje zdravog kardiovaskularnog sistema. Kupine i borovnice takođe imaju visoku nutritivnu vrednost, pa je njihova konzumacija povezana sa smanjenim rizikom od bolesti kao što su dijabetes i Alchajmerova bolest.

Ovi zdravstveni benefiti su dodatni razlog za povećanu potražnju jagodastog voća, kako na domaćem, tako i na stranim tržištima. Proizvođači u Srbiji su prepoznali ove trendove i prilagodili svoju proizvodnju kako bi ispunili potrebe tržišta.

Pored toga, sve veća popularnost organske proizvodnje takođe doprinosi rastu zasada jagodastog voća u Srbiji. Potrošači sve više traže organsko voće zbog njegove kvalitete, nutritivnih vrednosti i očuvanja prirode. Proizvođači u Srbiji su prepoznali ove trendove i sve više se okreću organskoj proizvodnji jagodastog voća kako bi zadovoljili potrebe tržišta.

Sve veća potražnja za jagodastim voćem i rastući trendovi potrošnje vode ka daljem rastu zasada jagodastog voća u Srbiji. Kao rezultat toga, očekuje se da će proizvodnja jagodastog voća u zemlji nastaviti da raste u narednim godinama, doprinoseći ekonomskom razvoju i promociji zdravog načina života.

Uzimajući u obzir sve ove faktore, možemo zaključiti da je trend povećanja zasada jagodastog voća u Srbiji od pre deset godina veoma pozitivan i obećavajuć za budućnost. Proizvođači imaju priliku da iskoriste rastuću potražnju za ovom vrstom voća i da doprinesu razvoju poljoprivrede u zemlji. Sa podrškom lokalnih i državnih vlasti, kao i promocijom zdravstvenih benefita jagodastog voća, možemo očekivati da će ovaj trend nastaviti da se razvija u narednim godinama. Srbija ima veliki potencijal za proizvodnju jagodastog voća i treba iskoristiti sve mogućnosti koje pruža ovo tržište.

Milan Petrović Avatar