“KO JE ZA BOCKU?” Skandal u Domu zdravlja u Nišu, iskoristila pauzu da se polugola snima među kartonima pacijenata (FOTO/ VIDEO)

Milan Petrović Avatar

U Nišu, ali i u celoj zemlji, podigla se prašina nakon što su se pojavili snimci iz zdravstvene ambulante “Donja Vrežina”. Naime, pacijentkinja Katarine Đ. iskoristila je pauzu kako bi se slikala i snimala u provokativnom izdanju u jednoj od intervencija službe opšte medicine, kao i u kartoteci.

Na jednom od snimaka koji je objavila, vidi se kako, vrlo oskudno odevena, sedi za stolom u Domu zdravlja na mestu koje je namenjeno medicinskim sestrama i namešta dugu kosu, a na drugom snimku se vidi kako sa pulta na kome se nalaze špricevi i igle, jednom rukom drži špric, a drugom otvara iglu. Na tom video snimku napisala je “Ko je za bocku”. Također je objavila i fotografiju na kojoj se vidi kako drži šoljicu kafe u prostoriji gde se nalaze zdravstveni kartoni pacijenata.

Nadležni su se također oglasili o ovom događaju. Pomoćnica direktora Doma zdravlja u Nišu, Danijela Nešić, najavila je danas da će ta zdravstvena ustanova preduzeti zakonski predviđene mere protiv pacijentkinje Katarine Đ. zbog provokativnih i uvredljivih fotografija i video zapisa koji je napravila u vreme pauze u jednoj od intervencija službe opšte medicine, kao i u kartoteci zdravstvene ambulante “Donja Vrežina”. Nešić je napisala da se pacijentkinja javila jednoj od intervencija opšte medicine jer je imala nalog za injekcije.

“S obzirom da ovakvim ponašanjem nanosi veliku štetu ugledu Doma zdravlja Niš, kao zdravstvenoj ustanovi sa renomeom i ugledom, i da je bez pitanja slikala provokativne i uvredljive fotografije i snimala video zapis koji je ponižavajući za našu struku, bićemo prinuđeni da preduzmemo određene mere u okviru zakona”, navela je Nešić u objavi na Fejsbuku i podelila fotografije i video snimke koje je napravila Katarina Đ.

Ovaj incident izazvao je veliku pažnju javnosti i izazvao raspravu o primerenom ponašanju u zdravstvenim ustanovama. Mnogi su osudili ponašanje pacijentkinje, ističući da je nedopustivo ponašanje koje vređa integritet medicinskog osoblja i pacijenata. Također, istaknuto je da ovo ponašanje šteti ugledu zdravstvene ustanove i povlači za sobom ozbiljne zakonske posledice.

U međuvremenu, Katarina Đ. se oglasila i izvinila za svoje postupke. Tvrdi da je sve uradila iz šale, ali shvata da to nije opravdanje za njen postupak te da je spremna snositi posledice. Također je istaknula da je svesna ozbiljnosti situacije i da se kaje zbog svog postupka.

Zbog ovog incidenta, očekuje se da će biti donete stroge zakonske mere kako bi se sprečilo slično ponašanje u budućnosti. Također, ovo je podstaklo razgovor o ponašanju pacijenata u zdravstvenim ustanovama i potrebi poštovanja privatnosti i profesionalnosti medicinskog osoblja.

U celoj zemlji, ovo pitanje je izazvalo burnu reakciju, a mnogi se nadaju da će se situacija rešiti na odgovarajući način kako bi se zaštitio ugled zdravstvene ustanove i poštovala profesionalnost medicinskog osoblja. Nadležne institucije su preuzele slučaj i sprovest će istragu kako bi se utvrdile sve okolnosti i preduzele odgovarajuće mere. Očekuje se da će javnost biti obaveštena o daljim koracima u rešavanju ovog slučaja.

Milan Petrović Avatar