KIŠA DIKTIRA TEMPO U NEGOTINU I KLADOVU: Padavine prekinule jesenju setvu

Milan Petrović Avatar

Ovog vikenda kiša je prekinula jesenju setvu u opštinama Negotin i Kladovo, a ratari su uspjeli zasaditi samo 10 do 15 posto planiranih površina. U isto vrijeme, u borskom i majdanpečkom kraju, nastavak poljoprivrednih radova će diktirati vremenske prilike, budući da je za samo tri dana izmjereno 50 litara padalina po metru kvadratnom.

Optimalni rok za ovogodišnju jesenju sezonu počeo je 5. oktobra, te poljoprivrednici imaju tek nekoliko dana da počnu sa setvom ozimog ječma, koji je prva strna kultura koja se sije. U opštinama Borskog okruga planirano je zasijati 3.801 hektar ječma, 2.623 hektara ovsa i 23.208 hektara ozime pšenice, koja je najzastupljenija kultura. Također, seju se i tritikale, lucerka, raž i ostala strna žita.

Stručnjaci ističu važnost primjene deklarisanog sjemena i punu primjenu agrotehničkih mjera za postizanje najboljih rezultata u proizvodnji strnih žita. Navode da je kontrola plodnosti tla od velike važnosti za proizvodnju strnih žita, posebno u godinama kada je izražen uticaj klimatskih promjena. Očuvanje i povećanje plodnosti tla kroz pravilnu upotrebu mineralnih i organskih hraniva također je od velike važnosti. Da bi se u zemljište unela odgovarajuća količina mineralnih i organskih đubriva, neophodno je zemljište uzorkovati za agrohemijsku analizu.

Ove godine, kiša je značajno utjecala na jesenju setvu i rad poljoprivrednika u opštinama Negotin i Kladovo. Padavine su dovele do zaustavljanja setve i smanjenja planiranih površina za sjetvu. U borskom i majdanpečkom kraju, nastavak poljoprivrednih radova ovisit će o vremenskim prilikama, jer je izmjereno čak 50 litara padalina po metru kvadratnom u samo tri dana.

Vremenske nepogode značajno su utjecale na planiranje jesenje setve, a sada su poljoprivrednici suočeni s manje vremena za početak setve ozimog ječma. U Negotinskoj krajini, Ključu, borskom i majdanpečkom kraju, planirano je zasijati ozimom pšenicom, ječmom, ovsem, tritikaleom, lucerkom, raži i ostalim strninama. Stručnjaci savjetuju poljoprivrednike da primijene deklarirano sjeme i agrotehničke mjere kako bi postigli najbolje rezultate u uzgoju strnih kultura.

Provedba punih agrotehničkih mjera i kontrola plodnosti tla ključne su za proizvodnju strnih žita u uvjetima klimatskih promjena. Očuvanje i povećanje plodnosti tla kroz primjenu mineralnih i organskih gnojiva izuzetno je važno. Također, preporučuje se analiza tla kako bi se unijela odgovarajuća količina mineralnih i organskih gnojiva.

U ovom trenutku, prognoze vremena su neizvjesne, a poljoprivrednici u opštinama Negotin i Kladovo suočavaju se s izazovima uzrokovanim kišom. U borskom i majdanpečkom kraju, radovi na poljoprivrednim površinama ovise o vremenskim prilikama.

Stoga je važno da poljoprivrednici pravovremeno planiraju svoje aktivnosti i prilagode se promjenjivim vremenskim uvjetima. Kako se jesenja sezona bude odvijala, bit će ključno pratiti vremenske prognoze i prilagoditi planove prema njima. Samo na taj način će se poljoprivrednici moći nositi sa izazovima koje donosi ova jesenja sezona.

Milan Petrović Avatar