Joan Buržoa najavio predstavu „Neuhvatljiva tačka odlaganja“ u Beogradu

Tamara Nikolić avatar

Joan Buržoa, francuski koreograf, poznat je po svom izuzetnom talentu i često ga nazivaju čarobnjakom kaleidoskopskog talenta. Njegova predstava „Neuhvatljiva tačka odlaganja“ iz Grenobla će biti izvedena na 21. Beogradskom festivalu igre. Predstava će biti prikazana u Bioskopu Balkan 7. i 8. marta u šest termina. Buržoa je objasnio da se njegova umetnost fokusira na tačku odlaganja, koja označava suspenziju i lebdenje. Projekat će obuhvatiti pet fragmenata i publika će se kretati kroz prostor, otkrivajući njegov umetnički opus.

Buržoa je pohvalio Beogradski festival igre, ističući da je to jedan od najlepših festivala u Evropi. On je naglasio da njegov projekat „Pristupi“ predstavlja suštinski deo njegovih umetničkih istraživanja poslednjih deset godina. Buržoa je objasnio termin „neuhvatljiva tačka odlaganja“ kao trenutak lebdenja i suspenzije, u kojem je težina nestaje. On je takođe istakao da njegovi projekti postavljaju važna egzistencijalna pitanja.

Projekat će obuhvatiti pet različitih instalacija, od kojih svaka nosi svoju priču i simboliku. Svaki segment je pažljivo osmišljen kako bi publika doživela poseban doživljaj. Fizička i inovativna umetnost Joan Buržoe svakako će ostaviti dubok utisak na beogradsku publiku.

Buržoa je u svom stvaralaštvu uspeo da premosti granice između različitih umetničkih formi, a njegovi projekti su privukli pažnju širom sveta. Francuski koreograf je prvi put predstavio svoje radove beogradskoj publici, nakon dugotrajnih pregovora oko prostora za izvođenje. Buržoa je pohvalio bioskop Balkan kao idealno mesto za predstavu „Neuhvatljiva tačka odlaganja“, ističući da prostor deluje kao beskonačnost kroz vreme.

Uprkos izazovima u adaptaciji projekta prema prostoru, Buržoa je istakao važnost prilagođavanja lokaciji i energiji novog prostora. Svaki segment projekta nosi određenu simboliku i metaforu, istražujući dinamiku odnosa i ravnotežu.

Joan Buržoa je poznat i kao saradnik brenda Luj Viton u svetu visoke mode, te je imao zapažene nastupe sa svetskim muzičkim zvezdama u njihovim video spotovima. Njegov rad kao solo izvođač i reditelj prepoznat je širom sveta. Buržoa je osnivač trupe umetnika „Yoann Bourgeois Art Company“ i bio je direktor Nacionalnog koreografskog centra u Grenoblu. Njegova strast prema umetnosti koja je fizička i inovativna, otvara nove mogućnosti i inspiriše publiku širom sveta.

U Beogradu, Joan Buržoa će predstaviti svoje remek delo koje će sigurno ostaviti dubok utisak na publiku. Njegova predstava „Neuhvatljiva tačka odlaganja“ donosi jedinstveno iskustvo, istražujući suštinska egzistencijalna pitanja. Beogradski festival igre je imao čast da ugosti ovog sjajnog umetnika, čiji rad inspiriše i oduševljava širom sveta.

Tamara Nikolić avatar