„IDE SE U RAD NA CRNO“ Frizeri su jedni od ugroženijih zanatlija tokom korone, da li postoje pomaci?

Milan Petrović avatar

Frizeri u Srbiji bore se za opstanak tokom pandemije koronavirusa. Mnogi frizeri su suočeni sa velikim padom prihoda od 50 do 70 odsto zbog epidemioloških mera koje su ograničile njihov rad. Tokom prvih meseci pandemije, frizerski saloni su bili zatvoreni, a dodatno ograničenje radnog vremena do 18 sati bilo je udarac za njihovo poslovanje. Mnogi frizeri su bili primorani da otpuste radnike ili čak zatvore svoje salone.

Situacija se malo popravila nakon što je dozvoljeno radno vreme do 20 časova i rad vikendom. Frizeri su pretrpeli dodatne troškove zbog poštovanja epidemioloških mera, kao što su nošenje maski i korišćenje jednokratnih peškira. Mnogi frizeri su bili primorani da rad u salonima zatvore i rade na crno kako bi opstali.

U Udruženju frizera Srbije potvrđuju da je situacija alarmantna, sa padom prometa od 50 do 70 odsto. Mnogi frizeri se nadaju da će situacija poboljšati sa početkom vakcinacije i pomacima koji su primetni nakon Nove godine. Međutim, veliki broj frizera i dalje se suočava sa teškoćama u održavanju poslovanja.

Ana M., vlasnica uglednog salona u Beogradu, ističe da je pomak napravljen sa produženim radnim vremenom i radom vikendom, ali da je to još daleko od poslovanja pre pandemije. Mnogi frizeri su primorani da povećaju troškove kako bi ispoštovali epidemiološke mere, što dodatno opterećuje njihovo poslovanje.

Uprkos teškoćama, frizeri se nadaju da će situacija poboljšati sa vakcinacijom i nadaju se podršci države kako bi opstali. Mnogi frizeri se suočavaju sa zatvaranjem salona i radom na crno, dok se tražnja za poslovima u ovom sektoru povećala. Udruženje frizera Srbije ističe da je neophodna podrška kako bi se frizeri izvukli iz ove krize i očekuje se da će situacija popraviti sa vakcinacijom.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: