Dogodilo se na današnji datum, 11. april

Milan Petrović avatar

Danas je 11. april 2024. godine, a do kraja godine ima 264 dana. Ovaj dan obilježavamo mnogim značajnim događajima iz prošlosti, kao što je abdikacija francuskog cara Napoleona Prvog 1814. godine ili početak Međunarodne organizacije rada 1919. godine. Također, važan događaj bio je i potpisivanje Utrehtskog mira 1713. godine kojim je okončan rat za špansko nasljeđe.

Dan kada je napokon oslobođen nacistički koncentracioni logor Buhenvald 1945. godine je također važan događaj koji treba da se sjećamo i od njega učimo. Međutim, na današnji dan 2006. godine, uhapšen je Bernardo Provencani, vrhovni vođa italijanske mafije koji je bio u bjekstvu čak 42 godine. U istoj godini, lijevi centar Romana Prodija je proglasio pobjedu na opštim izborima u Italiji.

Da se vratimo nekoliko stotina godina unazad, godine 1514. umro je italijanski arhitekta Donato Bramante, koji je ostavio snažan uticaj na renesansnu arhitekturu. Njegova rekonstrukcija crkve Svetog Petra u Vatikanu i njegove mnogobrojne druge zgrade predstavljaju veliko kulturno naslijeđe.

Jedan od značajnijih događaja bio je kada je Napoleon Prvi abdicirao 1814. godine nakon niza poraza u ratovima, što je dovelo do njegovog progonstva na sredozemno ostrvo Elba. U istoj godini, Beogradski trgovci – braća German završili su gradnju prve srpske lađe „Knez Mihailo“. Ova lađa je mogla biti korišćena i u vojne svrhe, sa mogućnošću prevoza čak 18 topova.

Džejms Parkinson, engleski hirurg i paleontolog, rođen je 1755. godine, poznat po otkriću i opisu nervne bolesti ekstrapiramidalnog sistema, nazvane po njemu. Parkinson je također prvi opisao zapaljenje slijepog crijeva, kao i napisao više radova iz medicine i paleontološko djelo „Organski ostaci ranijeg svijeta“.

U 19. vijeku, 1894. godine Uganda je postala britanski protektorat, a pet godina kasnije Sjedinjene Američke Države su preuzele kontrolu nad Filipinima od Španije.

Možemo se prisjetiti i događaja iz bliske prošlosti, poput hapšenja albanskog diktatora Envera Hodže 1985. godine, koji je predstavljao autoritarni sistem zasnovan na represiji i eliminaciji svih koji bi mogli ugroziti njegovu vlast. U 2006. godini, Bernardo Provencani, vrhovni vođa italijanske mafije koji je bio u bjekstvu 42 godine, uhapšen je na Siciliji.

Na današnji dan, Trgovci braća German završili su gradnju prve srpske lađe „Knez Mihailo“ 1842. godine, koja je mogla da se koristi i u vojne svrhe. Također, Napoleon Prvi je abdicirao 1814. godine nakon poraza u Rusiji i izgubljenih bitaka, što je dovelo do njegovog progonstva na sredozemno ostrvo Elba.

U 20. vijeku, 1985. godine, albanski diktator Enver Hodža umro je nakon što je izgradio autoritaran sistem zasnovan na represiji i fizičkim eliminacijama neistomišljenika. Također, 2006. godine hapšenje vrhovnog vođe italijanske mafije Bernardo Provencani predstavljalo je važan korak u borbi protiv organizovanog kriminala.

Na kraju, važno je prisjećati se i učiti iz prošlosti, kako bismo izgrađivali bolju budućnost za sve nas. Datumi i događaji koji su obilježili našu istoriju i kulturno naslijeđe trebaju biti u fokusu našeg interesovanja i pažnje, kako bismo sačuvali i cijenili sve ono što nas čini jedinstvenima.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: