Da li je Srbija spremna na ovaj predlog

Milan Petrović Avatar

Zahtjev stranke “Istina” da se uvede pravo na bolovanje i njegu kućnih ljubimaca, prije svega pasa i mačaka, izazvao je različite reakcije u javnosti. Dok jedni tvrde da je to neophodno jer svoje ljubimce smatraju članovima porodice, drugi navode da u Srbiji postoji mnogo većih neriješenih problema i da je neprihvatljivo da se dobije bolovanje za psa ili mačku, a ne za negu bolesnog roditelja.

Stranka “Istina” se oslanja na Zakon o dobrobiti životinja koji propisuje da svaki posjednik životinje mora pružiti veterinarsku pomoć i njegu ako je životinja bolesna. U suprotnom, prijeti mu kazna od 5.000 do 50.000 dinara.

Oni su također zagovornici pokrivanja troškova liječenja i terapije kućnih ljubimaca putem zdravstvenog osiguranja. Zakon o dobrobiti životinja također navodi da je vlasnik, odnosno posjednik životinje odgovoran za njezin život, zdravlje i dobrobit, i da mora poduzeti sve mjere kako bi osigurao da životinji ne nanosi nepotrebna bol, patnja, strah i stres.

Veterinar Vladimir Terzin navodi da je bolovanje za vlasnike kućnih ljubimaca uobičajeno u mnogim zapadnoevropskim zemljama i da to nije novost. Isto tako, mnogo puta je naišao na potrebu da vlasnicima životinja nema ko da pomogne oko njege ljubimca. On ističe da je to ponekad stvarna potreba, posebno u situacijama kad je potrebno obaviti dodatne preglede i analize ili pripremiti životinju za operaciju.

Međutim, kako bi ova inicijativa zaživjela u praksi, potrebno je mijenjati Zakon o radu. Advokat Nemanja Milošević objašnjava da se po osnovu Zakona o dobrobiti životinja ne može uvesti pravo na bolovanje i njegu kućnih ljubimaca, te da bi se morao mijenjati Zakon o radu. Trenutno, po postojećoj zakonskoj regulativi, nije moguće otvoriti bolovanje zaposlenom na osnovu njege ljubimca.

U zemljama Zapadne Europe, zakonska regulativa je bolje usklađena, pa je bolovanje zbog nege kućnih ljubimaca praksa. U Velikoj Britaniji, poslodavci često daju slobodne dane za negu ljubimaca, i to se pokazalo kao dobra praksa, budući da su radnici zahvalni poslodavcu koji im omogući da brinu o svojim ljubimcima kao članovima porodice.

Konačno, pitanje prava na bolovanje i njegu kućnih ljubimaca je i dalje otvoreno, te će biti potrebno raspraviti i promijeniti relevantne zakone kako bi se ova praksa mogla primijeniti u praksi.

Milan Petrović Avatar